TT-Line

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
TT-Line
Nilsdacke.jpg
M/S Nils Dacke, ett av TT-Lines skepp som trafikerar linjen Trelleborg–Travemünde.
Org.nr 556063-7828
Typ Publikt aktiebolag
Huvudkontor Tyskland Lübeck, Tyskland
Bransch Passagerartransporter
Godstransporter
Antal anställda 600 (2013)
Historia
Grundat 1962
Ekonomi
Omsättning 140 miljoner euro (2013)
Struktur
Avdelningar Tyskland
Sverige
Polen
Övrigt
Webbplats www.ttline.com

TT-Line är ett tyskt rederi hemmahörande i Lübeck som sedan 1962 bedrivit färjetrafik mellan Sverige och Tyskland. Från Trelleborg trafikeras linjerna Travemünde och Rostock. I september 2003 startade TT-Line trafik för lastbilar och trailers på linjen Helsingborg-Travemünde under veckosluten.

2001 sattes två nya toppmoderna passagerarfartyg i trafik på linjen Trelleborg-Travemünde. De ersatte dåvarande Peter Pan och Nils Holgersson, som byggdes om till kombifartyg, som fick de nya namnen Tom Sawyer och Huckleberry Finn. Dessa trafikerar linjen Trelleborg-Rostock.

Sedan år 2000 har TT-Line erhållit tre prestigefyllda utmärkelser. För sin satsning på miljövänliga och säkra fartyg utsågs TT-Line till Årets Transport-företag 2000 av Stockholm Shippers.

I april 2002 mottog företaget utmärkelsen "Pioneering RoPax Technology 2001". Detta pris delades ut av svenska Shippax Information med motiveringen;

”Det är de första Ro-Pax fartygen med inbyggd poddrift, vilket erbjuder anmärkningsvärda fördelar i hastighet och manöverduglighet.”

TT-Line tilldelades dessutom Sveriges Transportindustriförbunds Innovationspris 2003 med motiveringen;

”Tekniska innovationer, som även haft omsorgen om vår miljö som utgångspunkt, har tillsammans med lyhördhet för marknadens krav lett till både en effektiv drift av färjetrafiken och till den snabbaste förbindelsen mellan Skåne och norra Tyskland.”

I januari 2014 startade TT-Line trafik på Polen med Nils Dacke, i samband med den nya linjen sades Nils Dankes svenska besättningen upp och fartyget fick polsk flagg och besättning. Efter 8 månader med ett fartyg stöttar även M/S Tom Sawyer med en tur i veckan till Polen.

Linjer[redigera | redigera wikitext]

TT-Lines linjer

TT-Line kör bilfärjor på följande rutter:

Fartyg[redigera | redigera wikitext]

För dessa tre linjer har man sex fartyg:

Till Travemünde & Rostock:

Till Świnoujście:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]