Taganrog

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Taganrogs flagga och stadsvapen.
Alexander I:s palats i Taganrog.

Taganrog är en hamnstad på kusten mot Azovska sjön i Rostov oblast i sydvästra Ryssland, omkring 72 kilometer från Rostov-na-Donu. Den hade 254 783 invånare i början av 2013.[1]

Peter I av Ryssland grundade år 1698 staden som fästnings- och hamnstad. Dess utveckling är nära förknippad med det ryska väldets dramatiska historia, med dess århundradelånga kamp för nå de sydliga haven. Den första borgmästaren i Taganrog var Cornelius Cruys (Nils Olsen), skräddarson från Skagen i Stavanger. Han fick en äventyrlig start i marinen och i den ryska maktapparaten, när den ryske tsaren Peter den store 1681 under sitt besök i Amsterdam anlitade skepparen Cruys som viceamiral i den ryska flottan. Cornelius Cruys åkte med Peter den Store till Ryssland, där han hade en avgörande roll som grundläggare av den ryska flottan. Resten av sitt liv han var i rysk tjänst och blev den första ryske amiralen.

Numera är Taganrog ett viktigt forsknings-, kultur-, och industricentrum i södra Ryssland. Den har universitet och högskola för lärarutbildning samt tekniska och yrkesskolor. Klimatet är gynnsamt och Taganrog är en betydande badort med viktig turistnäring.

I Taganrog finns bland annat flera museer: Anton Tjechovs födelsehus, Litterära museet, Durovmuseet, konstmuseerna och annat som står som kännetecken för den ryska kulturen. Taganrog är Anton Tjechovs och Faina Ranevskajas födelsestad, och personer som Aleksandr Pusjkin, tsar Alexander I, Giuseppe Garibaldi, Pjotr Tjajkovskij, Konstantin Paustovskij, Ivan Vasilenko, Victor Bregeda, Nestor Kukolnik, Achilles Alferaki, Archip Kuindzji och Konstantin Savitskij kan förknippas med Taganrog.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Численность постоянного населения субъектов Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2013 года. (komprimerad fil, .rar) Invånarantal i Rysslands administrativa enheter 1 januari 2013. Läst 9 oktober 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]