Tamanhalvön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tamanhalvön
Taman map.png

Rysk karta över området från 1870.


Tamanhalvön (uttal: ta'man-) är en halvö i Krasnodar kraj i sydvästra Ryssland. Den är belägen mellan Azovska sjön i norr och Svarta havet i söder, mittemot Kertjhalvön (på andra sidan Kertjsundet), vilken är en del av Krimhalvön. Den är 30[1] kilometer lång i öst-västlig riktning och som mest 12,9[1] kilometer bred i nord-sydlig riktning.

Lervulkan på Tamanhalvön.

På halvön finns mindre lervulkaner samt fyndigheter av naturgas och petroleum.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

På 600-talet f.Kr. etablerades flera grekiska kolonier på Tamanhalvön.[1]

Den moderna tätorten Taman (numera en mindre hamnstad) utvecklades på 900-talet e.Kr. till ett lokalt feodalt centrum. Detta omvandlades på 1200-talet till en befäst stödjepunkt för Republiken Genua.[1]

1482 övergick orten/halvön till Osmanska riket. 1774 övergick den i rysk ägo.[1]

Demografi och geografi[redigera | redigera wikitext]

Halvön omfattar den västra halvan av Temrjukskij rajon (Temrjukskijdistriktet) inom Krasnodar kraj i sydvästligaste Ryssland. Centralorten i distriktet är Temrjuk öster om själva halvön.

Tamanhalvön omges på tre sidor av vatten. Den sticker ut mellan de stora vattenytorna Azovska sjön i norr och Svarta havet i söder, och endast Kertjsundet skiljer halvön från Krimhalvön i väster. Mellan Taman och staden Krim bedrivs färjetrafik mellan det ryska fastlandet och den ukrainska, sedan 2014 av Ryssland annekterade halvön. Över sundet finns en bro, som underlättar transporterna mellan Krim och övriga Ryssland.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] ”Taman Peninsula” (på engelska). encyclopedia.com. http://www.encyclopedia.com/reference/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/taman-peninsula. Läst 30 juni 2017.