Tana bru

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tana bru
Tana bru

Tana bru (nordsamiska: Deanu šaldi) är administrativt centrum för Tana kommun i Troms og Finnmark fylke i Norge. Orten hade cirka 590 invånare 2012.

Orten har sitt namn från bron som går över Tana älv. Nuvarande bro är byggd 1948, med ett huvudspann på 195 meter, sedan gamla bron öppnad 1943 sprängts av tyskarna under deras reträtt 1944, då också hela bygden inklusive den dåvarande centralorten (som då låg längre norrut), inklusive kyrkan, brändes ned. Tana bru som ort blev ledande i trakten på 1960–1970-talen. Bron är den enda över Tana älvs nedersta 100 km, och den enda över Tana älv inom Norge. Det är en hängbro har 194 meter spännvidd. Bron har begränsningar i höjd och vikt på fordon, och därför byggs en ny bro som öppnas för trafik 2020.[1] Den nya bron blir en snedkabelbro med 234 meter spännvidd.

Genom samhället passerar E6 och E75.

Tana kyrka, som ligger 12 km norr om Tana bru, byggdes 1964 och har ett 26 meter högt fristående klocktorn.

Den centrala mötesplatsen i samhället är Tana Miljøbygg, med utställningar, biograf, bibliotek och cafeteria.

På östra sidan av Tanabron finns minnesmärket Flua 44. Det är tillverkat av metall från den gamla bron och föreställer ett fiskespö. Själva spöet är 12 meter långt och flugan 1 meter. Konstverket är en symbol för det fina laxfisket för vilket älven är berömd.

Indre Finnmark tingrett har sitt säte i Tana bru.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]