Tangentbord

Från Wikipedia
Version från den 12 december 2015 kl. 00.00 av LPfi (Diskussion | Bidrag) (→‎top: orto)
Tangenterna på ett svenskt QWERTY-tangentbord.
Tangenterna på ett finländskt mångspråkigt tangentbord (QWERTY, SFS 5966).

Ett tangentbord är en inmatningsenhet för skrivtecken på en skrivmaskin eller dator.

Användning

Tangentborden har rektangulära, eller nästintill rektangulära tangenter (knappar). På de allra flesta tangenterna finns det bokstäver eller bokstavskombinationer som visar vad tangenterna gör. Tangenterna med bokstäver används för att skriva text. Den långsmala mellanslagstangenten utan någonting skrivet på ger ett blanksteg (mellanrum) i texten. Några av tangenterna är "döda" och används endast i kombination med andra tangenter. Tangentborden är till för att det ska gå fort, och vara effektivt att skriva. Tangentbord används även för kortkommandon som går snabbare än att hitta motsvarande kommando i menyer.

Tangentbord till nya datorer ansluts oftast via USB. I äldre system används bland annat PS/2-kontakter eller fempolig DIN-kontakt. I äldre Mac-datorer förekommer ett kontaktdon, som till förväxling liknar ett PS/2-kontaktdon, men som inte är utbytbart med detta.

Olika tangentbord

Tangentbord med extra funktionstangenter och klisterlappar för norsk Dvorak-konfiguration.

Tangentborden är standard­iserade genom ISO/IEC 9995 ("Information technology — Keyboard layouts for text and office systems") från 1994. Standarden beskriver inte de specifika tangentborden, men ger en ram för andra standarder. Svensk anpassning av detta tangentbord specificeras i standarden SIS 66 22 41. Dessa standarder finns inte gratis på Internet, eftersom SIS lever på att sälja standarder. Man får betala 1710 kr för att ladda ner SIS 66 22 41.

Den vanligaste tangent­bords­layouten kallas qwerty efter de 6 första bokstäverna på den övre bokstavs­raden. Bokstäverna A till Z sitter för det mesta på samma ställen på alla qwerty-tangentbord, medan placeringen av andra bokstäver och tecken varierar mellan olika språkområden.

En nyare tangentbordslayout är dvorak som även finns i en svensk version kallad svorak. Det finns även en layout som heter colemak. Den finns inte på så många tangentbord, men man kan ställa om ett qwerty-tangentbord utan att flytta på tangenterna, förutsatt att man inte behöver titta på dem för att hitta rätt.

Ett vanligt svenskt qwerty-tangentbord har 102 tangenter, ett engelskt har 101 tangenter. Svenska tangentbord avsedda för nyare versioner av operativsystemet Microsoft Windows har 105 tangenter, medan engelska har 104 tangenter. Svenska tangentbord till Sun-stationer har ofta 119 tangenter och de engelska en tangent mindre.

Tangentbord till TV-spel finns i två varianter, dels de som liknar fullstora tangentbord och de som är starkt reducerade till ett fåtal knappar. Enkla former av tangentbord finns bland annat på de handkontroller som används till Intellivision och Atari Jaguar. På dessa tangentbord är antalet knappar begränsade till att i huvudsak representera siffrorna 1 till 9 och 0 utöver de sedvanliga knapparna.

Tangentborden i sig producerar inga tecken, utan de producerar koder, som kan tolkas olika beroende på operativsystem, inställningar och använda datorprogram. Det är alltså, med lämpligt stöd från operativsystemet, fullt möjligt att till exempel använda ett svenskt tangentbord som vore det ett franskt eller ryskt, eller ett qwerty-tangentbord som dvorak.

Lista över tangenter på tangentbord

F1
F2
F3
F4
F5
F6
F7
F8
F9
F10
F11
F12

Specialtangenter

Tangentteknik

Det finns en rad olika tekniker för hur tangentnedslagen registreras elektriskt, under tangenterna kan det finnas elektromekaniska brytare eller membran som när de trycks ner påverkar en elektrisk krets undertill.

Externa länkar