Tarm

Från Wikipedia
För danska orten Tarm, se Tarm (ort i Danmark).
Människans tarmsystem - matstrupe, magsäck, tolvfingertarm, tunntarm, blindtarm, maskformiga bihanget, tjocktarm, rektum och anus.

Tarmen eller tarmkanalen är hos människan den del av matsmältningskanalen som tar vid efter magsäcken. I tarmarna fullbordas matsmältningsprocessen och de oanvändbara resterna av födan avskiljs. Passagen genom tarmkanalen underlättas av tarmväggens sammandragande rörelser, som driver födan framåt. Tarmkanalen innehåller ungefär tio miljoner bakterier per gram, varav de flesta fyller en funktion för att matsmältningen skall fungera. Det tar mellan en och fem dagar för maten att passera genom tarmsystemet. En del av tarmen kallas tarmslemhinna.

Tarmkanalen består av två huvuddelar:

Tunntarmen uppdelas sedan i

Tarm som mat

Rengjorda djurtarmar från gris, får eller nötkreatur används som korvskinn, och kallas då djurskinnskinnfjälster.[1].

Tarm

Sjukdomar

Tarminfektioner

Akut tarminfektion med illamående kräkningar och diarré förorsakas av virus, levande bakterier eller bakteriegifter. Sjukdomen är vanligast under sommaren och är vanligare i fattiga länder med vattenbrist och sämre hygien. Symptombilden varierar för olika smittämnen men påverkas också av smittdosens storlek och den drabbades grad av immunitet. Avföringsprover kan avslöja smittämnet. Vid epidemiologisk smittspåring bör odlingsprov även tas från matvaror. [2]

Referenser

  1. ^ Dat-schaub.se[1]
  2. ^ Bonniers läkarbok, sidan 244, ISBN 91-34-51426-0