Tata Nano

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
TATA Nano.
Tata Nano.

Tata Nano är en bilmodell från Tata Motors som presenterades 10 januari 2008[1]. Bilen, som omnämns som världens genom tiderna billigaste bil (med hänsyn till inflation) kommer endast att kosta motsvarande 16 000 kronor. Alltså inte mer än en låg svensk månadslön.

I juni 2011 låg det verkliga priset i bilhandeln i Delhi för olika Nano-varianter mellan 141000 och 197000 Rps motsvarande 20400 till 28500 SEK.

Målgruppen är i första hand Indiens snabbt växande medelklass, men det finns även planer på introduktion på den europeiska marknaden[2].

Teknisk beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Tata Nano har en tvåcylindrig motor på cirka 0,7 liter och 33 hästkrafter, monterad bak (svansmotor) med drivning på bakhjulen. Den påminner på det viset om europeiska lågprisbilar från 1940-50-talen (Volkswagen Typ 1 (Bubblan) och Renault 4CV med flera).

Bilen levereras med minsta möjliga utrustning och saknar i grundutförandet krockkuddar, fönsterhissar, servostyrning och luftkonditionering men kan efterhand kompletteras på en rad punkter. Den kommer också att säljas i något olika utföranden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Press release: Tata Motors unveils the People’s Car Arkiverad 8 februari 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Tata Nano kommer till Europa[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Tata Nano (Officiell webbplats)