Tau Ceti

Från Wikipedia
Tau Ceti
Observationsdata
EpokJ2000
StjärnbildValfisken
Rektascension01t 44m 4,1s
Deklination-15° 56′ 14″
Skenbar magnitud ()+3.49
Astrometri
Avstånd11,9

Tau Ceti (τ Cet / τ i Valfisken) är en stjärna som liknar solen både i massa och spektraltyp och klassas liksom denna som en GV-stjärna i huvudserien (också benämnd gul dvärg). Avståndet mellan Tau Ceti och vårt eget solsystem är knappt 12 ljusår, vilket innebär att det är en relativt närbelägen stjärna. Tau Ceti är metallfattig och det anses därför vara mindre sannolikt att dess planeter skulle vara jordliknande.

Planeter

Tau Ceti har ofta nämns av science fiction-författare. Det beror på dess närhet till Solen och att det är en enkelstjärna relativt lik Solen, vilket gör det sannolikt att människor skulle kunna kolonisera stjärnsystemet.

I december 2012 meddelades att fem planeter har upptäckts i bana runt Tau Ceti. En av dessa planeter har en bana i den beboeliga zonen.[1]

Kometer

2004 upptäckte ett brittiskt astronomteam att Tau Ceti har mer än tio gånger mer komet- och asteroidmaterial kring sig än vad solen har. Detta fastställdes genom att mäta skivan av kallt stoft som kringgärdar stjärnan. Upptäckten gör det osannolikt att det finns avancerat liv i systemet, eftersom eventuella planeter skulle utsättas av stora nedslag, ungefär tio gånger oftare än jorden. Å andra sidan är själva förekomsten av en fragmentskiva ytterligare ett indicium på att det är vanligt med planeter runt stjärnor.

Läge på himmelen

Tau Ceti är synlig med blotta ögat som en ljussvag stjärna i stjärnbilden Valfisken.

Källor

  1. ^ Tau Ceti's planets nearest around single, Sun-like star, BBC den 19 december 2012 (på engelska).