Teddybjörnen Fredriksson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teddybjörnen Fredriksson
Sång av Lasse Berghagen
Släppt1969
GenreVispop
SpråkSvenska
LåtskrivareLasse Berghagen

Teddybjörnen Fredriksson är en visa skriven av Lasse Berghagen.[1]

Textinnehåll[redigera | redigera wikitext]

Sången handlar om hur sångens jag-person som liten hade en teddybjörn, och sedan blir stor och då ger sitt barn en teddybjörn i födelsedagspresent. Med sången blev han känd för barnpubliken, och den riktiga Teddybjörnen Fredriksson förvaras numera (1999) i en låst monter på Leksaksmuseet i Stockholm. Lasse Berghagen har själv designat en nalle baserad på sin egen barndoms nalle i samarbete med Nallegram[2] och BRIS.

Utgivningar och mottagande[redigera | redigera wikitext]

1969[redigera | redigera wikitext]

Ann-Louise Hanson spelade in visan på grammofonskiva och gav i mars 1969 ut låten som B-sida till singeln "Svenska flicka",[3] och senare samma år gjorde Lasse Berghagen en egen insjungning av låten. Visan om teddybjörnen var då B-sida till singeln "Skulle jag kunna döda dig";[1] den floppade dock första gången den testades till Svensktoppen men kom trots det så småningom att bli en av Lasse Berghagens mest populära sånger.

Berghagen framförde den i Sveriges Television för första gången tillsammans med Lasse Lönndahl.

Lasse Berghagens inspelning låg på Svensktoppen i två veckor under perioden 21-28 december 1969, med nionde respektive tionde plats som resultat där.[4]

Senare utgivningar[redigera | redigera wikitext]

1996 spelade Lasse Berghagen och den då 12-åriga Sanna Nielsen in sången i duett, för Sanna Nielsens debutalbum "Silvertoner".[5] Låten spelades 2009 även in av Emilia Rydberg.[6]

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Sången sjungs ofta i Sveriges förskolor och grundskolor, och har flera gånger blivit framröstad som den populäraste barnvisan. För Lasse Berghagen har Teddybjörnen Fredriksson blivit ett obligatoriskt extranummer vid hans shower och konserter.

I den första säsongen av TV-programmet Så mycket bättre fick man höra September tolka sången. I avsnittet berättade hon även att Teddybjörnen Fredriksson var en av hennes favoritsånger då hon växte upp.

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Information i Svensk mediedatabas.
  2. ^ ”Teddybjörnen Fredriksson”. http://www.nallegram.com/teddybjornen_fredriksson. Läst 22 augusti 2014. 
  3. ^ Information på Svensk mediedatabas
  4. ^ Svensktoppen - 1969
  5. ^ Information i Svensk mediedatabas.
  6. ^ Information i Svensk mediedatabas.

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]