Teddybjörnen Fredriksson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teddybjörnen Fredriksson
Sång av Lasse Berghagen
Släppt 1969
Genre Vispop
Språk Svenska
Låtskrivare Lasse Berghagen
En teddybjörn som många troligtvis associerar med visan.

Teddybjörnen Fredriksson är en visa skriven av Lasse Berghagen.[1]

Sången handlar om hur sångens jag-person som liten hade en teddybjörn, och sedan blir stor och då ger sitt barn en teddybjörn i födelsedagspresent. Med sången blev han känd för barnpubliken, och den riktiga Teddybjörnen Fredriksson förvaras numera (1999) i en låst monter på Leksaksmuseet i Stockholm. Lasse Berghagen har själv designat en nallen baserad på sin egen barndoms nalle i samarbete med Nallegram[2] och BRIS.

Visan om teddybjörnen, som 1969 var B-sida till singeln "Skulle jag kunna döda dig",[1] floppade första gången den testades till Svensktoppen, men kom så småningom att bli en av Lasse Berghagens mest populära sånger. Ann-Louise Hanson spelade in visan på grammofonskiva och gav i mars 1969 ut låten som B-sida till singeln "Svenska flicka",[3] senare samma år gjorde Lasse Berghagen en egen insjungning av låten. Han framförde den i Sveriges Television för första gången tillsammans med Lasse Lönndahl.

Lasse Berghagens inspelning låg på Svensktoppen i två veckor under perioden 21-28 december 1969, med nionde respektive tionde plats som resultat där.[4]

1996 spelade Lasse Berghagen och den då 12-åriga Sanna Nielsen in sången i duett, för Sanna Nielsens debutalbum "Silvertoner".[5] Låten spelades 2009 även in av Emilia Rydberg.[6]

Sången sjungs ofta i Sveriges förskolor och grundskolor, och har flera gånger blivit framröstad som den populäraste barnvisan. För Lasse Berghagen har Teddybjörnen Fredriksson blivit ett obligatoriskt extranummer vid hans shower och konserter.

I den första säsongen av TV-programmet Så mycket bättre fick man höra September tolka sången. I avsnittet berättade hon även att Teddybjörnen Fredriksson var en av hennes favoritsånger då hon växte upp.

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Information på Svensk mediedatabas
  2. ^ ”Teddybjörnen Fredriksson”. http://www.nallegram.com/teddybjornen_fredriksson. Läst 22 augusti 2014. 
  3. ^ Information på Svensk mediedatabas
  4. ^ Svensktoppen - 1969
  5. ^ Information på Svensk mediedatabas
  6. ^ Information på Svensk mediedatabas

Referenser[redigera | redigera wikitext]