Tegefjäll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Duved/Tegefjäll
Högsta fallhöjd405 m
Längsta nedfart2021 m
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister4
Solid blue.svg Antal blå pister8
Red rectangle.svg Antal röda pister6
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister1
Totalt19
Liftar
Släpliftar8
Stolliftar2
Berg-, kabin- och gondolbanor0
Totalt10

Tegefjäll är en stugby mitt emellan Duved och Åre, tillhörande Åres skidområde, med en tätbebyggelse som sträcker sig längsmed nedre hälften av dess centrala skidbacke. På senare tid har boendet i Tegefjäll moderniserats med nya bostäder, bland annat ett stort tillskott av lägenheter. Tegefjälls skidområde är hopbyggt med Duveds, och marknadsförs som anpassat för barnfamiljer. Tegefjäll som turistiskt projekt inleddes när skidanläggningarna i Duved och Åre By/Björnen hade gått ihop till en gemensam destination av ÅKAB (Åre Lift och Kabinbane AB) år 1985. Den första liften i Tegefjäll (ankarliften Tegefjällsliften) byggdes 1986, följt av en utbyggnad med tre liftar året därpå. 2013 byggdes Tegeliften (byns första sittlift) som ersättare till Tegefjällsliften, samtidigt som tillhörande nedfarter förstorades.

Tegeliftens dalstation (december 2013).

En gondolbana som länk över till Rödkullen i Åre By (för att göra hela skidområdet till ett komplett liftsystem) har planerats i decennier, men har på grund av berörda markägares ständiga protest inte kunnat verkställas.

Tegefjäll är uppkallat efter den by som 1854 fick namnet Tege (vilket dagens moderna Tegefjäll ofta benämns i folkmun), i området av den gamla bebyggelseenheten England (vilken i sin tur gett upphov till namnen Englandsbacken och -liften) och dagens Ängland. Vid Tegeforsen i Indalsälven drevs Tegefors ångsåg (en av leverantörerna till bygget av Duveds kyrka, bland annat) och kvarn, och Tege hade en järnvägsstation efter Mittbanans invigning 1882.[1][2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Under barmarksperiod står de flesta semestervillorna tomma (juli 2007).
Den forna Tegefjällsliften (april 2007).