Telnet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Telnet är ett nätverksprotokoll för Internet främst avsett för textbaserad inloggning på olika datorer, men också för annan textbaserad kommunikation, till exempel mellan automatiserade processer. Protokollet definierar ett antal avancerade funktioner, men protokollet och telnet-programmen används också för enkel textbaserad kommunikation med serverprocesser som inte nödvändigtvis stöder dessa.

Telnet använder vid textbaserad inloggning normalt TCP-port 23, som är reserverat för ändamålet. Denna funktion har till stor del övertagits av SSH, som skapar en krypterad förbindelse.

Eftersom de flesta applikationsprotokoll på Internet använder textbaserade kommandon och svar kan telnet-programmen användas för att kommunicera med många servrar. Exempel på sådana protokoll är SMTP, POP3 och IMAP för e-post, HTTP för webbaccess och NNTP för Usenet-access.


Historia[redigera | redigera wikitext]

Telnet är ett klient-server protokoll som fördaterar TCP/IP och som användes i samband med NCP protokollet. Vanligtvis så används Telnet protokollet för att etablera en anslutning till TCP(Transmission Control Protocol), och mer specifikt till port 23. Vid denna port så finns det en Telnet server applikation (telnetd) som är lyssnaren.

Flera förlängningar av protokollet har gjorts på grund av dess protokollarkitektur. Vissa av dessa förlängningar har sedan blivit standard inom Internet.

Telnet kan som enklast förstås inom kontexten av en användare med en terminal som använder det lokala Telnet programmet (känt som klientprogrammet) till att köra en inloggningssession på en fjärrdator där användarens kommunikationsbehov är hanterat av ett Telnet serverprogram.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

I början av Telnets utveckling så var säkerhet inte nödvändigtvis en prioritering. Detta beror på att den större majoriteten av datoranvändare med nätverk var inom datavetenskaps avdelningarna på akademiska institutioner, alternativt inom statligt ägda forskningsanläggningar.

Detta förändrades när en ständigt ökande andel av befolkningen fick tillgång till internet vilket även ökade antalet människor som hade avsikten att hacka servrar. Resultatet av detta var att utveckling av krypterings alternativ var nödvändiga.

Att använda Telnet till fjärrinloggning bör därför inte utföras eftersom:

  • Standard för Telnet är att inte kryptera data som skickas över anslutningen (vilket inkluderar lösenord), vilket underlättar möjligheten för avlyssnande. Om Telnet används så räcker det med att ha tillgång till routern som används inom nätverket för att kunna avläsa data genom att använda en paketanalysator.
  • De flesta implementationer av Telnet har ingen möjlighet för autentisering som använda för att kunna säkerställa att kommunikationen mellan användare inte blir uppfångad på vägen.

På grund av dessa anledningar så har användandet av Telnet protokollet minskat, speciellt inom Internet där man föredrar SSH protokollet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • RFC 854: specifikation av protokollet