Temple of the Dog

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Temple of the Dog
LP av Temple of the Dog
Utgivning 16 april 1991
Inspelat November-december 1990
Genre Grunge
Längd 54 min 59 sek
Skivbolag A&M
Producent Rick Parashar, Temple of the Dog
Professionella recensioner

Temple of the Dog är det enda albumet som listats som grungegrupp med samma namn. Det innehöll medlemmar från Soundgarden och Pearl Jam. Albumet släpptes 16 april 1991 genom A&M Records.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Temple of the Dog startades av Chris Cornell. Efter hans forne rumskamrats död, Mother Love Bone-sångaren Andrew Wood, skrev Cornell två sånger till hans minne: "Say Hello 2 Heaven" och "Reach Down". Cornell bekantade sig med Woods tidigare bandmedlemmar, Stone Gossard och Jeff Ament, med intentionen att släppa de två sångerna som en singel.

Med kompletterande medlemmar från Soundgarden, trummisen Matt Cameron (som senare förenades med Pearl Jam efter uppbrottet med Soundgarden i april 1997) och Pearl Jams huvudgitarrist Mike McCready, kunde bandet börja repetera. Repetitionerna ledde snart till flera nya sånger och singeln blev snart ett helt album. Eddie Vedder, som hade flugit till Seattle för en audition för att bli Pearl Jams sångare, backade upp som bakgrundskör istället. "Hunger Strike" blev en duett mellan Cornell och Vedder. Cornell hade problem på det praktiska planet med rösten, när Vedder klev in. Cornell sa senare att "han sjöng halva sången utan att veta att jag ville ha den delen där och han sjöng exakt så som jag hade tänkt att sjunga den själv, rent instinktivt". Vedders roll på albumet, och framträdandet i videon till "Hunger Strike" förvirrade och irriterade flera personer. Pearl Jams fans, som inte var medvetna om bakgrunden till projektet, såg Vedders roll som liten i det hela, medan fans till Soundgarden och Mother Love Bone antog att Vedders framträdande på albumet var relaterat till skivbolagsförsäljning. Bortsett från en konsert bandet gjorde i Seattle, på Off Ramp Café, den 13 november, 1990, medan de repeterade och skrev materialet till albumet, hade bandet två möjligheter att framföra materialet live. I oktober 1991, framträdde både Soundgarden och Pearl Jam på Foundations Forum showcase, och 1992 spelade bandet på den sista showen av det årets Lollapalooza-festival.

2003 höll Temple of the Dog en tredje livekonsert. Vid en Pearl Jam-show den 28 oktober 2003, var Pearl Jam förenade med Chris Cornell på scenen igen och de spelade "Hunger Strike" och "Reach Down". "Reach Down" var senare med på Pearl Jams tionde klubb-Christmassingel det året.

"All Night Thing" (precis som Soundgarden's "Loud Love") finns med som musik i Wayne's World, men inte på själva soundtrackalbumet.

Cornells band Audioslave framförde låtarna "Call Me A Dog, "All Night Thing" och "Hunger Strike" på deras livespelningar under 2005, och Cornell hade även med dem i sina solospelningar 2007.

Låtförteckning[redigera | redigera wikitext]

  1. "Say Hello 2 Heaven" (Cornell) - 6:22
  2. "Reach Down" (Cornell) - 11:11
  3. "Hunger Strike" (Cornell) - 4:03
  4. "Pushin Forward Back" (Ament/Cornell/Gossard) - 3:44
  5. "Call Me a Dog" (Cornell) - 5:02
  6. "Times of Trouble" (Cornell/Gossard) - 5:41
  7. "Wooden Jesus" (Cornell) - 4:09
  8. "Your Saviour" (Cornell) - 4:02
  9. "Four Walled World" (Cornell/Gossard) - 6:53
  10. "All Night Thing" (Cornell) - 3:52

Listor USA[redigera | redigera wikitext]

Album - Billboard (North America)

År Lista Plats
1992 The Billboard 200 5
1992 Heatseekers 5

Singles - Billboard (North America)

År Singel Lista Plats
1992 "Hunger Strike" Mainstream Rock Tracks 4
1992 "Hunger Strike" Modern Rock Tracks 7
1993 "Say Hello 2 Heaven" Mainstream Rock Tracks 5

Medverkande i Temple of the Dog[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]