Hoppa till innehållet

Stone Gossard

Från Wikipedia
Stone Gossard
Stone Gossard 2014
FödelsenamnStone Carpenter Gossard
SmeknamnCarpenter Newton
Född20 juli 1966 (57 år)
BakgrundUSA Seattle, Washington, USA
RollMusiker, låtskrivare
InstrumentGitarr, sång, basgitarr, piano, trummor
År som aktiv1984
Relaterade artisterMother Love Bone, Pearl Jam, Green River, Temple of the Dog, Brad

Stone Gossard, född 20 juli 1966, är en amerikansk gitarrist och tillsammans med Jeff Ament och Mike McCready en av grundarna av rockbandet Pearl Jam.

Musikalisk karriär

[redigera | redigera wikitext]
Stone Gossard med Pearl Jam 2007

Gossard föddes i Seattle, USA och bildade sitt första band, March of Crimes, i början av 1980-talet. Detta introducerade honom till stadens musikscen som kom att spela en central roll under musiken i slutet av 1980-talet och fram till mitten av 1990-talet. Han har varit en mycket produktiv och uppskattad musiker ända sedan han dök upp i diverse grungeband. Han var med och startade tre stora grungeband i Seattle, Green River (1984), Mother Love Bone (1987) och Pearl Jam (1991) och han deltog på hyllningsalbumet Temple of the Dog 1991.

Gossard skriver mest musik i Pearl Jam. På debutalbumet Ten hade han skrivit åtta av elva låtar (bland annat hitarna Alive, Even Flow och Black) men idag är låtskrivarrollen mer jämnt fördelad i bandet. Förutom gitarr har han spelat bas, mellotron och kompgitarr samt sjungit i Pearl Jam.

Förutom Pearl Jam är Gossard idag med i bandet Brad som han var med och startade som ett sidoprojekt 1993. Brad har till dags dato släppt tre album.

Han drev mellan 1995 och 2000 skivbolaget Loosegroove Records. Idag äger han en inspelningsstudio i Seattle vid namn Studio Litho. 2001 släppte han soloalbumet Bayleaf.

Gossard medverkade i filmen Singels 1992 i vilken han spelade sig själv som medlem i huvudrollsinnehavaren Matt Dillons band. Under Pearl Jams intressekonflikt med Ticketmaster 1994 var han en av de aktivaste debattörerna i bandet. Liksom flera andra av medlemmarna i Pearl Jam är han en duktig grafiker och han har gjort omslag till några av bandets skivsläpp.

Diskografi (solo)

[redigera | redigera wikitext]
Studioalbum
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]