The Ninja Mission

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Ninja Mission
(The Ninja Mission)
RegissörMats Helge Olsson
ProducentMats Helge Olsson
ManusMatthew Jacobs
SkådespelareKrzysztof Kolberger, Hanna Pola, Bo Munthe, Curt Broberg, Sven-Eric Bogsäter
Premiär1984
Speltid93 minuter
LandSverige
SpråkEngelska
IMDb SFDb

The Ninja Mission är en svensk film från 1984 med Krzysztof Kolberger och Bo Munthe, regisserad av Mats Helge Olsson. Filmen spelades in bland annat på Fredrikstens Festning i Halden, Norge; Lidköpings sjukhus samt Bo F Munthes dåvarande Ninja Center på Havregatan i Stockholm vilka också bidrog med några skådespelare och statister.

Filmen har nått en viss kultstatus i filmkretsar. Bland annat för ett antal missar som gjorts, som till exempel att trots att filmen utspelar sig i Ryssland så har de ryska soldaterna svensk militärutrustning såsom kulsprutepistol m/45. Likaså visas vid ett ställe i filmen en skylt där det står Mötesplatsskylt trots att handlingen som sagt ska utspela sig i Ryssland.

Filmen spelades in på svenska och dubbades sedan till engelska. Det är sångerskan Suzzie Tapper som står för sången i filmen, och skådespelerskan som syns i bild mimar till hennes röst.[källa behövs]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den ryske kärnfysikern Karl Markov har uppfunnit en ny typ av kärnfusion som kan förändra maktbalansen i hela världen. Alla vill ha informationen från honom först och exklusivt. KGB lurar Markov att tro att han räddats till Sverige genom att kidnappa hans dotter och iscensätta ett räddningsförsök av honom. CIA i skepnad av ett antal ninjas beger sig alla till fästningen i Ryssland där Markov och hans dotter är "gäster".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Filmen spreds till USA och visades på amerikanska biografer, och bara i New York visades den på 90 biografer under samma tidpunkt. Filmen gjorde kassasuccé och drog in en miljon dollar på ett dygn. Så småningom visades filmen även i Asien, t.ex. Thailand. Utlandssuccén var fenomenal, 250 miljoner kronor drog filmen in totalt. Dock återvände aldrig några pengar till filmteamet och går inte att spåra än idag. Filmen räknas till en av svensk filmhistorias största genombrottsfilmer på internationella scenen.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]