The Postman – budbäraren

Från Wikipedia
The Postman – budbäraren
(The Postman)
GenreAction
Drama
Äventyr
Science fiction
RegissörKevin Costner
ProducentLester Berman
Kevin Costner
Steve Tisch
Jim Wilson
ManusEric Roth
Brian Helgeland
Baserad påThe Postman (roman) av David Brin
SkådespelareKevin Costner
Will Patton
Larenz Tate
OriginalmusikJames Newton Howard
FotografStephen F. Windon
KlippningPeter Boyle
ProduktionsbolagTig Productions
Warner Bros.
DistributionWarner Bros.
Premiär12 december 1997
Speltid177 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget80 miljoner USD
Intäkter18 miljoner USD
IMDb SFDb Elonet

The Postman – budbäraren (originaltitel: The Postman) är en postapokalyptisk film från 1997 i regi av Kevin Costner som även spelar huvudrollen. Manuset är baserat på romanen The Postman av David Brin.

Filmen påminner om Costners tidigare film Waterworld (1995) då Costner i båda filmerna spelar en ensamvarg utan namn eller historia. Filmen blev totalsågad vid premiären och blev tilldelad fem Razzie Awards för bland annat sämsta film, sämsta skådespelare (Kevin Costner), sämsta regi och sämsta manus.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 2013 och ett krig har förstört USA och har lämnat landet i anarki. Folket är nedbrutet, kommunikationerna fungerar inte.

En främling (Kevin Costner) vandrar omkring och ber om mat och vatten. I ett av samhällena i Oregon blir han pressad att gå in i fascistisk arme ledd av general Bethlehem (Will Patton). Han lyckas fly och hittar en gammal jeep med ett lik. Den döda mannen visade sig vara en gammal brevbärare. Främlingen tar på sig uppgiften att dela ut de kvarvarande brev som fanns i den postsäck låg vid mannens kropp.

Främlingen kommer till ett annat samhälle, Pineview, där han hävdar inför invånarna att USA:s administration är återupprättad och att han representerar den. De brev han delar ut ingjuter nytt hopp i folket då det påminner om en tid då de fortfarande hade kontakt med omvärlden. Bethlehem anfaller samhället, men främlingen leder ett uppror mot honom och Bethlehem blir besegrad och dödad.[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Resumé i Svensk filmdatabas Läst 2 juni 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]