The Sims 3

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Sims 3
[[Fil:Sims3 car stockholm.jpg|240px]]
The Sims 3 i Stockholm
Information
OriginaltitelThe Sims 3
År2009
UtvecklareMaxis [1]
UtgivareElectronic Arts [2]
GenreStrategi, livssimulation
Antal spelareSingelplayer
FormatWindows
Mac OS
iOS
Mobil
Wii
Xbox 360
Playstation 3
Nintendo 3DS
MedieformatDVD, Blu-Ray, Spelkassett, Download
Webbsidahttp://thesims3.ea.com
Arbetslag
ProducentMJ Chun
MusikSteve Jablonsky
Spelserie
SpelserieThe Sims
FöregångareThe Sims 2
ExpansionerDestination Världen
Drömjobb
Kvällsnöjen
Leva livet
Husdjur Universitetsliv
UppföljareThe Sims 4
Distribution
Australien4 juni 2009
Europa5 juni 2009
Sverige4 juni 2009
USA2 juni 2009
Åldersrekommendation
ESRBTeens
PEGI12+
Datorspelsportalen

The Sims 3 är uppföljaren till datorspelet The Sims 2 inom spelserien The Sims, världens mest sålda datorspelserie. I Sverige släpptes spelet den 4 juni 2009.[3] Spelet finns till Microsoft Windows, Mac, Iphone, Ipod Touch och ett antal konsoler. I samband med releasen kom ett The Sims 3 Collector’s Edition som bestod av grundspelet The Sims 3, ett antal samlarföremål och ett bonusspel. Både PC- och Mac-versionen levererades på samma skiva, för första gången i spelseriens historia.

I spelet ska man, liksom i föregångarna, leda en datoriserad människoliknande "sim" genom dess liv, som till exempel jobb, vänskap, kärlek och fiendskap. Bland de största förändringarna gentemot föregångarna är att simmarna nu kan röra sig fritt i kvarteret, att de kan ta hand om sig själva och sina egna grundläggande behov samt mer avancerade verktyg för att skapa en sim och inreda och bygga hus. Förutom en uppgradering av grafiken, bättre artificiell intelligens och nya föremål. Med The Sims 3 tillkommer staden Sunset Valley, som ska föreställa en historiskt föregående version av Sims 2:s stad Skönköping. Detta innebär att Sims 3 ligger före i tiden än Sims 2, vilket även bevisas i familjen Spökhs åldrar. Sims 3 utspelar sig följaktligen även innan det första Sims-spelet. Registrerar man spelet får man tillgång till staden Riverview. Redan efter en vecka på marknaden hade spelet sålt 1,4 miljoner kopior, vilket gör The Sims 3 till den största datorspellanseringen i EA:s historia, samt ett av de snabbast säljande datorspelen någonsin.

Tillägg[redigera | redigera wikitext]

Expansioner[redigera | redigera wikitext]

Det släpptes elva expansioner till The Sims 3. Det kommer inte tillkomma några flera expansioner till The Sims 3 eftersom uppföljaren The Sims 4 släpptes hösten 2014.

Prylpaket[redigera | redigera wikitext]

I och med The Sims 2 inledde Electronic Arts en ny typ av tillägg, prylpaket. Dessa räknas inte som expansioner och har normalt inte några större förändringar och tillägg som en expansion har. De kan lägga till bland annat nya möbler och kläder till simmarna. Nu har det nionde, och därmed det sista prylpaketet släppts till The Sims 3.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Electronic Arts rapporterade att The Sims 3 såldes i 1,4 miljoner exemplar under dess första vecka på marknaden, vilket gör det till den mest framgångsrika lanseringen av ett PC-spel någonsin enligt företaget.[4] I företagets kvartalsredovisning av det första kvartalet 2009 rapporterade Electronic Arts att The Sims 3 hittills har sålts i 3,7 miljoner exemplar.[5]

Med ett snittbetyg på 86,92 procent för PC-versionen möttes The Sims 3 av överlag positiva recensioner.[6] Den svenska speltidningen Gamereactor gav det nio av tio och sade att "EA lyckas, ännu en gång, att förvandla vardagens små lustigheter till fantastiska äventyr."[7] Gamezine sade att det "På alla sätt och vis [är] en klar förbättring över föregångaren" och gav det nio av tio.[8]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]