Themistokles

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Themistokles

Themistokles, född cirka 525 f.Kr., död 460 f.Kr., var en politiker och general från Aten. Han var arkont 493/92.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Themistokles var en av ledarna för utvecklingen av demokrati i det antika Aten under persiska krigen. Från mitten av 480-talet tycks han ha vunnit allt större anslutning: motståndare som Aristides försattes ur spel genom ostracism.

Nya inkomster från silvergruvorna i Laurion användes på Themistokles' förslag till bygge av en flotta på 200 nya trierer och hamnen i Pireus började byggas ut. Vid Xerxes' angrepp år 480 var flottan klar och utgjorde den helt dominerande sjöstyrkan på den grekiska sidan.

Themistokles ledde den atenska kontingenten vid både Artemision och Salamis är mest känd för segern över Persien i slaget vid Salamis 480 f.Kr., men deltog bland annat även i slaget vid Marathon 490 f.Kr., där han ledde centern.

Omedelbart efter segern i perserkriget genomdrev Themistokles att Athen sattes i försvarsdugligt skick genom ett forcerat murbygge: avsikten är oklar, men den uppfattades som antispartansk. Därefter trängdes han gradvis tillbaka och landsförvisades genom ostracism troligen år 472 f.Kr., dömdes i sin frånvaro till döden och flydde från Argos till Persien. Han besökte kung Artaxerxes i Susa och blev vänligt mottagen. Han fick staden Magnesia i Jonien som säte och blev persernas rådgivare i Sardes.

Traditionen om Themistokles var övervuxen av legender redan när Herodotos skrev sin historia.

Källor[redigera | redigera wikitext]