Hoppa till innehållet

Pireus

Uppslagsordet ”Piraeus” leder hit. För antik staty, se Piraeus Athena. För kommun i Grekland, se Dimos Piraeus.
Pireus
(Le Pirée)
Piraeus, Piréefs, Peiraiá, Pireo, Peiraieus, Piraiévs, Peiraievs, Peiraeus
Kommunhuvudort
Officiellt namn: Πειραιάς
Land Grekland Grekland
Region Attika
Prefektur Nomós Attikís
Kommun Dimos Piraeus
Höjdläge 12 m ö.h.
Koordinater 37°56′51″N 23°38′13″Ö / 37.94745°N 23.63708°Ö / 37.94745; 23.63708
Folkmängd 163 688 (2014-10-04)[1]
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
Geonames 255274
Läge i Grekland
Läge i Grekland
Läge i Grekland
Delar av Pireus och hamnen, 2011

Pireus (engelska: Piraeus, franska: Le Pirée, grekiska: Πειραιάς, Peiraiás, klassisk grekiska: Πειραιεύς, Peiraieús) är en kommunhuvudort och hamnstad i Grekland.[1] Den ligger i prefekturen Nomós Attikís och regionen Attika, i den sydöstra delen av landet vid Saroniska bukten, 8 km sydväst om huvudstaden Aten. Pireus ligger 12 meter över havet[a] och antalet invånare är 163 688.[1] Ända sedan antiken har den fungerat som Atens hamn och är numera sammanvuxen med Aten. Här ligger fotbollstadium Karaïskákis-Stadion som är hemmaplan för klubblaget Olympiakos och Greklands herrlandslag i fotboll.

Terrängen runt Pireus är platt österut, men åt nordväst är den kuperad. Havet är nära Pireus åt sydväst.[b] Den högsta punkten i närheten är Óros Aigáleo, 463 meter över havet, 5,9 km norr om Pireus.[c]

Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 20 °C. Den varmaste månaden är juni, då medeltemperaturen är 26 °C, och den kallaste är januari, med 8 °C.[3] Genomsnittlig årsnederbörd är 601 millimeter. Den regnigaste månaden är december, med i genomsnitt 145 mm nederbörd, och den torraste är juli, med 4 mm nederbörd.[4]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Pireuslejonet

Atens hamn låg i äldsta tider vid den Faleriska bukten öster om Pireus. Men i början av 400-talet f.Kr. anlades på Themistokles förslag hamnen Pireus, som då omgavs med väldiga fästningsverk och sedan medelst två parallella fästningsmurar (de s.k. "långa murarna") förenades med Aten. För Atens utveckling och politiska maktställning var Pireus av omätlig betydelse och ansågs av sin skapare, Themistokles, till och med vara viktigare än själva huvudstaden. Södra delen av den stora hamnen hette fordom såsom nu Kantharos och tjänade som örlogshamn, den norra och rymligare delen som handelshamn. Under medeltiden och även senare kallades Pireus Porto Leone med anledning av ett kolossalt marmorlejon med runinskrifter från 1000-talet, som stod vid hamninloppet innan det 1687 fördes till Venedigs arsenal. Under osmanska riket fick Pireus fullständigt förfalla, men staden återställdes under sitt gamla namn i samband med att Aten blev huvudstad i det nya Kungariket Grekland 1835.

Utdrag ur prologen till Platons "Staten": ”I sällskap med Glavkon, Aristons son, vandrade jag i går ner till Peiraievs. Jag ville nämligen förrätta min bön hos gudinnan och på samma gång se efter, huru festen för henne firades — det var nämligen första gången den firades här hos oss. Jag fann också verkligen, att den försiggick på ett anslående sätt, även om den hos trakerna firas under minst lika vackra former. När vi hade slutat vår bön och åsett festen, gingo vi tillbaka i riktning mot Atén.”

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Framräknat ur höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
  2. ^ Framräknat ur variansen i alla höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas, inom 10 km radie.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
  3. ^ Den punkt som syns högst över den lokala horisonten runt platsen, enligt höjduppgifter i GeoNames.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]