Pireus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pireus
Peiraiás
Peiraieús
Stad
Mikrolimano-hamnen
Mikrolimano-hamnen
Land Grekland Grekland
Region Attika
Regiondel Piraeus
Koordinater 37°57′00″N 23°38′30″Ö / 37.95000°N 23.64167°Ö / 37.95000; 23.64167
Folkmängd 466 065 (2011)
GeoNames 255274

Pireus (grekiska: Πειραιάς, Peiraiás; klassisk grekiska: Πειραιεύς, Peiraieús) är en hamnstad i Grekland, belägen vid Saroniska viken. Ända sedan antiken har den fungerat som Atens hamn och är numera sammanvuxen med Aten.

Pireus är residensstad för Pireus prefektur (Νομός Πειραιά). Här ligger fotbollstadium Karaïskákis-Stadion som är hemmaplan för klubblaget Olympiakos och Greklands herrlandslag i fotboll.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Pireuslejonet

Atens hamn låg i äldsta tider vid den Faleriska bukten sydost om Aten. Men i början av 400-talet f.Kr. anlades på Themistokles förslag hamnen Pireus, som då omgavs med väldiga fästningsverk och sedan medelst två parallella fästningsmurar (de s.k. "långa murarna") förenades med Aten. För Atens utveckling och politiska maktställning var Pireus av omätlig betydelse och ansågs av sin skapare, Themistokles, till och med vara viktigare än själva huvudstaden. Södra delen av den stora hamnen hette fordom såsom nu Kantharos och tjänade som örlogshamn, den norra och rymligare delen som handelshamn. Under medeltiden och även senare kallades Pireus Porto Leone med anledning av ett kolossalt marmorlejon med runinskrifter från 1000-talet, som stod vid hamninloppet innan det 1687 fördes till Venedigs arsenal. Under osmanska riket fick Pireus fullständigt förfalla, men staden återställdes under sitt gamla namn i samband med att Aten blev huvudstad i det nya Kungariket Grekland 1835.

Utdrag ur prologen till Platons "Staten": ”I sällskap med Glavkon, Aristons son, vandrade jag i går ner till Peiraievs. Jag ville nämligen förrätta min bön hos gudinnan och på samma gång se efter, huru festen för henne firades — det var nämligen första gången den firades här hos oss. Jag fann också verkligen, att den försiggick på ett anslående sätt, även om den hos trakerna firas under minst lika vackra former. När vi hade slutat vår bön och åsett festen, gingo vi tillbaka i riktning mot Atén. ”

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]