Three Towns

Från Wikipedia

Three Towns (TT) är varumärket för ett svenskt ljust lageröl, mest känt som mellanöl. Namnet syftar på städerna Kalmar, Malmö och Växjö – de orter där tillverkaren Pripps hade sina största anläggningar.

Varumärket har sitt ursprung i en satsning på exportöl 1955. Då var det de tre bryggerierna Pripps (Göteborg), Skånebryggerier (Malmö) och S:t Eriks Bryggeri (Stockholm) som tog fram ett fylligt starköl för export främst till USA.

Senare lanserades märket som ett av de första mellanölen i början av 1965 och blev snabbt ett av de mest sålda, reklamsloganen var Three Towns är skööönt. Efter 1977 såldes det enbart som folköl, men liksom flera andra traditionella mellanölsmärken återkom den ursprungliga styrkan på restauranger och Systembolaget i slutet av 1980-talet.

I samband med sammanslagningen av Pripps, Falcon och de svenska delarna av Carlsberg år 2001 bröts flera mindre varumärken ut och såldes till distributören Galatea Spirits, vilka bildade marknadsföringsbolaget Three Towns Independent Brewers. Bland produkterna fanns mellanölet, nu kallat TT 4,5%. Man skapade även ett starköl, Three Towns Export, och döpte om Pripps Fatöl till Three Towns Fat.

Tillverkningen av ölsorterna sker under licens hos Åbro Bryggeri.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]