Tibetansk ponny

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tibetansk ponny
Bundesarchiv Bild 135-S-09-06-21, Tibetexpedition, Volksfest, gesatteltes Pferd.jpg
Tibetansk ponny, 1938
UrsprungTibet
Egenskaper
Typponny
Mankhöjdrunt 125 cm
FärgSkimmel och brun är vanligast men även svart och fux finns
AnvändningJordbruk, transport

Den tibetanska ponnyn är en hästras av ponnytyp som härstammar från bergsområdena i Tibet. Tibetanska ponnyer är mycket primitiva och härstammar från en uråldrig stam, troligtvis hästar som utvecklats ur den mongoliska vildhästen Przewalski. Även om ponnyn enligt västerländska ideal inte är speciellt tilltalande så är det en ponny som är lika populär bland fattiga som rika i Tibet och Dalai Lama håller sig med flera stycken tibetanska ponnyer. Den tibetanska ponnyn är en mycket tålig och sund bergsponny som är mycket säker på foten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den tibetanska ponnyn härstammar från den mongoliska vildhästen przewalskis häst och olika kinesiska ponnyer. Ponnyn har funnits i Himalayaområdet sedan antiken. Under Ming och Tangdynastierna i Kina gavs dessa ponnyer oftast som gåvor till de kinesiska kejsarna. Ponnyerna hade helig status bland de tibetanska folken och ägdes av både fattiga bönder och rika och enligt tradition håller sig alltid Dalai Lama med ett antal tibetanska ponnyer.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

På många håll i Tibet är den tibetanska ponnyn en mycket viktig tillgång som transport- drag- och arbetshäst.

De tibetanska ponnyerna är älskade på grund av sin styrka, säkerhet på foten och uthållighet. Bland bönderna används ponnyn mest inom jordbruket och som packdjur och bland de rika används de som ridponnyer för barn och även till körning.

Ponnyn har ett ganska stort huvud med kraftiga käkar och rak nosprofil. Nacken är kort men kraftig och ögonen är små med tydlig busig ponnykaraktär. Huvudet är medelstort med rak nosprofil och stora ganascher. Pannluggen, man och svans är ofta tjocka och fylliga med kraftigt tagel. Kroppsbyggnaden är robust med kort rygg och ett starkt, runt kors. Trots att ponnyn härstammar från betesfattigt bergsområde så håller ponnyn en god kvalitet. Rasen har två släktingar i Spitiponnyn och Bhutiaponnyn från Indien och de tibetanska ponnyer som föds i Indien räknas in under en kategori kallad Indisk ponny tillsammans med sina släktingar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]