Tidö leksaks- och seriemuseum

(Omdirigerad från Tidö Leksaks & Seriemuseum)

Tidö leksaks- och seriemuseum
Tidö leksaks- och seriemuseum 2015.
Information
Typ av museumLeksaks- och seriemuseum
PlatsVästerås kommun, Sverige Sverige
Etablerat17 juni 1974
Nedlagt2017

Tidö leksaks- och seriemuseum var ett museum som låg vid Tidö slott strax utanför Västerås. Det flyttades till Stockholm 2017 och har sedan bytt namn till Stockholm Toy Museum.[1] Museet är efter flytten beläget i Skeppsholmens bergrum på Skeppsholmen.

Tidö leksaks- och seriemuseum skapades 1974 av dåvarande ägaren till Tidö slott, Carl-David von Schinkel och invigdes av kung Carl XVI Gustaf. Det innehöll då bara leksaker. Museet flyttades år 2010 från slottsbyggnaden till det så kallade stenstallet nära slottet och kompletterades med ett serietidningsmuseum med originalteckningar och miljöer från seriernas värld;[2] det serierelaterade museimaterialet kom från det då nedlagda seriemuseet i Comic Land i halländska Köinge.[3] Museet innehöll även information om Team Tidös rallybilsverksamhet.

Leksaksmuseet i Tidö[redigera | redigera wikitext]

Leksaksmuseet innehöll en stor mängd leksaker. Vid ingången fanns åkdon som cyklar, bilar, häst och vagn, flygplan. Inne i lokalen fanns leksaker utplacerade i montrar. Här kunde man hitta tennsoldater, dockskåp, bilar, båtar, flygplan, modelljärnvägar. Här fanns flera leksaker som ägts av kungafamiljen, till exempel en trampbil som använts av kung Carl XVI Gustaf när han var barn.

Seriemuseet i Tidö[redigera | redigera wikitext]

Seriemuseet innehöll originalteckningar och kopior från serier från Sverige och andra länder. Det fanns en läshörna att sjunka ner i. Kända figurer från serietidningsvärlden fanns som statyer, till exempel Bamse, Asterix, Obelix, Lucky Luke, Kronblom och 91:an Karlsson.

Team Tidös rallybilar[redigera | redigera wikitext]

Team Tidö, som bedriver rallybilsverksamhet, hade några bilar utställda i museet i Tidö.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]