Tidö slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tidö slott
Slott
Tidö slott i januari 2009.
Tidö slott i januari 2009.
Land Sverige Sverige
Region Svealand
Kommun Västerås
GeoNames 2669103
Axel Oxenstiernas ek i slottsparken, vilken sägs ha planterats av Axel Oxenstierna.

Tidö är ett slott från 1600-talet omkring 10 kilometer sydväst om Västerås i Västmanland.

Tidös äldsta byggnad är en kvadratisk borg som troligen uppfördes av riksrådet Ivar Magnusson Gren i slutet av 1400-talet. Den är idag en ruin, som ligger vid sidan om slottet. Axel Oxenstierna som lät uppföra de nuvarande byggnaderna kallade borgen Oldenburg[1].

Slottet används som bostad, men visas för allmänheten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det nuvarande slottet uppfördes av Axel Oxenstierna 1625-1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Slottet består av en rektangulär huvudbyggnad och tre lägre sammanhängande flyglar, som omger en kvadratisk borggård. Entrén till gården är ett stort valv i södra flygeln. Det var arkitektens avsikt att altaner efter fransk förebild skulle byggas på portlängan som skulle vara envånig men byggherren ville att den istället skulle vara en hel tvåvåningslänga. De små svängda turellerna i portlängans gårdsfasad är ovanliga i svensk arkitektur och för tankarna till Sydtyskland. Tidö anses vara det bäst bevarade av det tiotal slott av denna typ med hög huvudbyggnad och långa stenflyglar som byggdes mellan ca. 1610 och 1680. Andra byggda av medlemmar av Oxenstierna är Rosersberg, Sturefors (tidigare slottsbyggnaden), Sätuna och Tyresö. Även Lövstad i Östergötland och Hässelby utanför Stockholm är relativt väl bevarade. Ruiner däremot är Stjärnorp i Östergötland och Kägleholm i Närke.

Den kraftiga sandstensportalen flankeras av doriska halvkolonner, som bär upp ett bjälklag och däröver ett praktfullt dubbelvapen för Oxenstierna och Bååt. De skulpterade Tidö-dörrarna finns i imponerande antal på slottet, liksom de ursprungliga bjälktaken med sina renässansmotiv. Axel Oxenstiernas paradvåning har fått stå orörd genom tiderna.

Tidös förste med säkerhet kände ägare var riksrådet Ivar Magnusson Gren (död efter 1495). Hans dotter sålde gården 1537 till drottning Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud). Gustav Vasa bytte det 1540 mot Ekolsund till Göran Åkesson (Tott). Han ärvdes av sin syster Kristina, gift med riksrådet Johan Bååt. Dennes sondotter Anna, sedan 1608 gift med Axel Oxenstierna, fick vid arvskiftet efter fadern 1610 Tidö på sin lott. Därefter innehades Tidö av medlemmar av släkterna Oxenstierna, Soop af Limingo, Dohna, Ridderstolpe och Treschow med flera. 1889 köptes det av Carl David von Schinkel. Samma år fick han fideikommissrättenHamrångeverken i Gästrikland flyttad till Tidö. Idag ägs Tidö Slott av David och hans hustru Christina von Schinkel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ tyska=gamla borgen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]