Tom Shadyac

Från Wikipedia
Tom Shadyac
FöddThomas Peter Shadyac
11 december 1958 (65 år)
USA Falls Church, Virginia, USA
År som aktiv1984–nutid
Betydande verkDen galopperande detektiven
Den galna professorn
Liar Liar
Patch Adams
Bruce den allsmäktige
I Am
IMDb SFDb

Thomas Peter "Tom" Shadyac, född 11 december 1958 i Falls Church i Virginia, är en amerikansk filmregissör, manusförfattare, producent, och författare.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Shadyac föddes i staden Falls Church, belägen i den amerikanska delstaten Virginia, till föräldrarna Julie och Richard Shadyac.[2] Hans mor var av libanesisk härkomst, medan hans far var av halvirländsk och halvlibanesisk härkomst.[3] Modern, som gick bort i cancer år 1998, tillbringade förövrigt stora delar utav Shadyacs vuxna liv, helt och hållet i rullstol.

Shadyac gick på J.E.B. Stuart High School, belägen i hemstaden Falls Church, där han bland annat spelade basket, och var medlem i den så kallade "Key Club". År 1975 och 1976 var Shadyac dessutom inkluderad i den numera nedlagda boken "Who's Who Among High School Students", tills det att han tog sin examen, år 1976.

Shadyac påbörjade sedan, efter att ha gått ut high school, studier på University of Virginia, där han tog examen år 1981. Han påbörjade därefter studier på UCLA Film School, där han mottog en masterexamen i film, år 1989.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Shadyac flyttade som 24-åring, till Los Angeles, år 1983. Väl där blev han en så kallad "personalskämtskribent", till en man vid namn Bob Hope. Han var dessutom, under en kort period, skådespelare, och medverkade då i ett avsnitt av TV-serien Magnum, samt i filmen Jocks, från 1987. Han började sedan med att arbeta på "veckans filmer", som var omskrivna och regisserade för 20th Century Fox.

Shadyacs första storfilm var Den galopperande detektiven, som hade skådespelaren och komikern Jim Carrey i huvudrollen. Strax efter filmens premiär, fick Shadyac en framstående status i Hollywood, och fick frekventa erbjudanden, från betydande personer i komedibranschen, som var mer än angelägna, till att få samarbeta tillsammans med honom. Han skulle dessutom komma att ge Jim Carrey ännu fler huvudroller, i filmer som bland annat Bruce den allsmäktige och Liar Liar.

Shadyac har också gjort en del andra filmer, såsom Den galna professorn, Patch Adams, Dragonfly, och Evan den allsmäktige. Den sistnämnda filmen är en uppföljare, till den tidigare nämnda filmen Bruce den allsmäktige. Han har också varit verkställande producent, på ABC-serien 8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter. Han har också ett produktionsbolag, Shady Acres Entertainment, som ingick ett övergripande avtal med filmjätten Universal, år 1999.[4]

I oktober 2010 släppte Shadyac en dokumentärfilm, vid namn I Am, där man får följa honom i efterdyningarna av en cykelolycka, som gav honom betydande skador.[5][6]

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Shadyac gifte sig tillsammans med Jennifer Barker, år 1997.[2] De skulle dock komma att skilja sig efter ett tag.

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]