Tomten, jag vill ha en riktig jul

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Singel av Busungarna
Från albumet Tjena, vi är Busungarna
B-sida"Skvallerbytta bing bång"
Utgiven1982
FormatGrammofon
GenreJul
SkivbolagPolar
LåtskrivareKenneth Fridén
Singlar
Busungarna
"Tomten, jag vill ha en riktig jul"
(1984)
"Äntligen sommarlov"
(1984)
Album
Tjena, vi är Busungarna

Tomten, jag vill ha en riktig jul är en julsång, skriven av Kenneth Fridén. Den spelades in av Busungarna 1982, och släpptes på singel, vilken som högst placerade sig på 11:e plats på försäljningslistan för singlar i Sverige. Sången lades också på gruppen Busungarnas album Tjena, vi är Busungarna 1984 [1].

Sången handlar om julstämning samt barn som önskar sig av jultomten. Det lades till referenser som kommit att bli tidstypiska för 1980-talet, som radiostyrt flygplan, flipperspel, Donkey Kong och fotbollsspel.

1991 spelades en variant av melodin in med kockduon Werner & Werner. Ny alternativ text med titeln "Tomten du är så otroligt ful". 1997 spelades låten in av Håbo musikskola på EP-skivan Flingor som singlar [2]. 1998 spelades låten in av Drängarna & Smådrängarna på albumet En skitkul jul [3]. 2002 släppte tjejduon Peaches sin version av låten på en jul-EP [4]. En musikvideo spelades också in. 2008 tolkade Sonja Aldén, Shirley Clamp och Sanna Nielsen låten i sin julshow men med annan text. 2010 släppte Måns Zelmerlöw sin version av låten på albumet Christmas with Friends.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1983, 2007) Topplacering
Sverige Sverige 11 [5]

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]