Sonja Aldén

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Sonja Aldén
Sonja Aldén 2012.jpg
Sonja Aldén, 2012.
Född 20 december 1977 (39 år)
Bakgrund St Albans, England, Storbritannien
Genrer Pop
Schlager
Roll Sångerska
Låtskrivare
År som aktiv 2004-
Artistsamarbeten Shirley Clamp
Sanna Nielsen
Webbplats www.sonja.nu
Sonja Aldén på Sommarkrysset

Sonja Aldén (ibland Sonya), född 20 december 1977 i St Albans i Storbritannien, är en svensk sångerska och låtskrivare.

Aldén har gått igenom Adolf Fredriks musikklasser 1987-1993 och därefter Södra Latins Yrkesmusikerlinje med examen 1998. Under åren 1994-1999 arbetade hon parallellt som musikallärare för ungdomar på à la Carte-teatern i Huddinge, varefter hon engagerades av Wallmans Salonger i Malmö. 2001 var hon gästartist i Tommarpsrevyn Flott & Blandat som sattes upp i Östra TommarpÖsterlen och var sedan sångerska och frontfigur i soul-funk bandet Starfunk. Samma år bildade Aldén artistgruppen Invanity tillsammans med Pelle Arhio, Sofia Lindström och Kristian Tåje, artister med erfarenhet från Wallmans salonger.

Aldén vann finalen i den riksomfattande musiktävlingen Schlagerstjärnan 2004 och åren därefter har Aldén också setts flitigt i TV, till en början oftast som körsångerska till Shirley Clamp. På Shirley Clamps album Den långsamma blomman från 2004 finns låten Du är allt som Sonja ensam skrivit både text och musik till, och som har blivit en populär bröllopssång.[1]

Under 2000-talet[redigera | redigera wikitext]

I Melodifestivalen 2005 tävlade Shirley Clamp med bidraget Att älska dig, vars text hon samskrivit med Sonja Aldén. I samma års Eurovision Song Contest sjöng Aldén tillsammans med Caroline Jönsson i kören bakom det litauiska bidraget Little by Little av Laura & The Lovers i Kiev. Little by Little kom på sista plats(25:a) i semifinalen med 17 poäng och gick därmed inte vidare till finalen.

I Melodifestivalen 2006 tävlade Aldén som soloartist i den andra deltävlingen i Karlstad med låten Etymon, då under artistnamnet Sonya. Där fick hon nöja sig med femteplats och tog sig alltså inte vidare i tävlingen. Samma år skrev hon texten till The Poodles bidrag Night of Passion som slutade på fjärde plats i finalen med 98 poäng. Aldén sjöng även sin låt när Tre Kronor firades på Medborgarplatsen i Stockholm.

I Melodifestivalen 2007 deltog Aldén med balladen För att du finns, som hon skrivit tillsammans med Bobby Ljunggren. Bidraget deltog i deltävlingen i Örnsköldsvik den 17 februari 2007, och slutade på tredje plats vid omröstningen, och tog sig därmed vidare till Andra chansen. Där duellerade bidraget först mot Uno & Irma och sedan mot Magnus Uggla. Bidraget tog sig således vidare till finalen i Globen, där det sedan slutade på sjätte plats.

I Melodifestivalen 2012 deltog Aldén med låten I din himmel, som hon skrivit tillsammans med Bobby Ljunggren och Peter Boström. Låten slogs ut i den andra deltävlingen i Göteborg den 11 februari 2012.

År 2013 deltog Aldén i Körslaget, men var den kör som fick lämna programmet först, i det andra programmet (ingen kör lämnar i första programmet).

Efter Melodifestivalen[redigera | redigera wikitext]

Den 25 april 2007 släppte Sonja Aldén albumet Till dig som sålde guld. I mitten av 2007 turnerade hon med RIX FM Festival samt i en turné tillsammans med Sanna Nielsen och Shirley Clamp, Sommar, sommar, sommar.

Under 2007 valdes Sonja Aldén till "Årets nykomling" på Svensktoppen och där också För att du finns blev utsedd till årets låt. 2007 vann hon också Rockbjörnen i kategorin "Årets svenska kvinnliga artist". Hon blev även trippelt Grammisnominerad i kategorierna: "Årets kvinnliga artist", "Årets nykomling" och "Årets låt" för För att du finns. Under 2007 släpptes också singlarna Här står jag och Det är inte regn som faller.

Sommaren 2008 turnerade Sonja Aldén åter med RIX FM Festival. En ny singel släpptes: Nån som du. Under hösten kom singeln Du får inte. Båda singlarna är tagna från hennes andra album Under mitt tak som släpptes 8 oktober 2008.

Solodiskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Melodier på Svensktoppen[redigera | redigera wikitext]

  • För att du finns - 2007
  • Här står jag - 2007
  • Det är inte regn som faller - 2007-2008
  • Du får inte - 2008
  • Du är en del av mig - 2009, med Uno Svenningsson
  • Innan jag släcker lampan - 2010
  • Ljusa ögonblick - 2010

Missade listan[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jonatan Sverker. "Mitt i framgångskarusellen har Sonja Aldén fötterna på jorden", Dagen 3 oktober 2007, s. 18

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]