Torrejón de Ardoz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Torrejón de Ardoz

Torrejón de Ardoz är en stad i Madrid i Spanien. Den ligger på en höjd av 568 till 600 meter och på ett avstånd österut från Madrid på cirka 20 kilometer, halvvägs till Alcalá de Henares och nära Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats. Staden hade 2009 cirka 118.162 invånare och visar en fortsatt stark uppåtgående trend.[1] Staden ligger vid motorvägen N-II och har järnvägsförbindelser till Madrid via pendeltåget Cercanías.

Stadens namn kommer från ett gammalt torn (Torreón), som borgerskapet i Alcalá de Henares satt upp som gränssäkerhet. Fästningen byggdes på 1100-talet. Fram till på 1600-talet var byn underställd Alcalá de Henares, och sedan under ärkebiskopen i Toledo. I början av 1900-talet var trakten vid Torrejón de Ardoz ren landsbygd. Men från omkring 1960 slog sig ett flertal industriföretag och forskningsinstitutioner ner i närheten av den amerikanska flygbasen, vilket påskyndade utvecklingen av staden. Den moderna stadens ansikte speglas också i en relativt ung befolkning: 30% av invånarna är mellan 20 och 35 år gamla.

I Torrejon finns en tidigare amerikansk militär flygplats, numera civil flygplats Aeropuerto Madrid-Torrejón, spanska kaserner och företag inom försvars- och IT-industrin, och Europeiska unionens satellitcentrum. Platsen är på grund av sina goda kommunikationer också populärt för människor som arbetar i Madrid.

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Torrejón de Ardoz, 13 november 2010.
  1. ^ Befolkningsstatistik INE(spanska)