Toyota Prius

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Toyota Prius lanserades 1997 som världens första serietillverkade hybridbil. Prius har en så kallad fullhybrid-drivlina av typen seriell-parallell, utvecklad och tillverkad av Toyota. Prius är ett latinskt ord som betyder ungefär "först" eller "att gå före".

Toyota Prius egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Toyota Prius har en bensinmotor av typen Atkinson, och två elmotorer, "MG1" (Motor/Generator 1) och "MG2" (Motor/Generator 2), vilka även används som generatorer. Dessa är sammankopplade via en elektroniskt styrd steglös variabel automatväxellåda kallat e-CVT (electronic-Continous Variable Transmission), vilket medger att flera energikällor kan driva bilen steglöst i flera kombinationer. Detta växellådesystem innehåller enbart 21 delar jämfört med en konventionell automatväxellåda som kan innehålla många hundra delar.

Bensinmotorn och elmotorerna kombineras enligt rådande körförhållanden via hybridsystemet, HSD (Hybrid Synergy Drive), något som minskar bränsleförbrukningen. Exempel på delar som saknas i Toyotas HSD-drivlina som finns i traditionella bilar är: koppling, generator, startmotor och momentomvandlare.

Bilen har ett hybridbatteri av typ nickel-metallhydrid (NiMH, 201,6 V) som laddas av bensinmotorn, eller genom att elmotor MG2 utnyttjas som generator när man bromsar eller rullar med hjälp av rörelseenergin. Sedan 2012 finns en variant som är en laddhybrid, eller plug-in-hybrid, vilket innebär att bilen även kan laddas genom elnätet. Bilen har också ett traditionellt, dock mindre, 12 V blybatteri som endast används till att starta upp de elektroniska systemen, alltså inte som ett startbatteri. Elmotorn MG2 används som "startmotor" för bensinmotorn. Om 12 V-batteriet blir urladdat kan bilen startas med hjälp av startkablar.

Vid behov laddas hybridbatteriet av bensinmotorn. Elmotorn och bensinmotorn kan också utnyttjas samtidigt för maximal acceleration. Vid låg fart utnyttjas vanligen enbart elmotorn, och vid stillastående är ingen motor igång. Dock kan bensinmotorn köras även vid låg fart eller stillastående om batteriet behöver laddas, eller för uppvärmning vintertid. Vid släppt gaspedal samt inbromsning stängs bensinmotorn av och rörelseenergin återvinns genom att elmotorn bromsar och laddar batteriet. Styrningen av laddning och drift är helautomatisk och sköter sig själv.

Detta kombinerade system ger totalt en lägre bränsleförbrukning och därmed avgasutsläpp jämfört med en konventionell bil. Störst blir besparingen vid ryckig stads- och vid köer med många stopp, jämfört med konventionella bilar. Vid bilköer/landsvägskörning som flyter med jämn hastighet eller vid motorvägskörning ger hybridsystemet inte lika stor besparing.

Tack vare stödet från elmotorn har man kunnat göra avkall på prestandan genom att använda en bensinmotor med lägre effekt som den snålare Atkinson-motorn gör.

Utvecklingen[redigera | redigera wikitext]

Den första Priusmodellen som såldes utanför Japan med modellnummer model NHW11. Årsmodeller 2000-2003.

Över 3 miljoner Toyota Prius har hittills sålts världen över sedan 1997, då den första började säljas i Japan.[1][2]

Första generationen 1997-2003[redigera | redigera wikitext]

1995 presenterar Toyota en hybrid konceptbil på Tokyo Motor Show.[3] Den första produktionstillverkade Prius, med modellnummer NHW10, börjar säljas i december 1997 endast i Japan. Den första generationen Prius blev världens första massproducerade bensin-elektriska hybridbil. När den introducerades blev den vald till årets bil i Japan 1997[4].

År 2000 börjar den säljas utanför Japan med modellnummer NHW11. Trots långsam försäljning, tills nästa generation NHW20 introduceras, såldes ca. 123000 Prius av första generationen.[5]

Andra generationen 2003-2009[redigera | redigera wikitext]

Den andra Priusmodellen med modellnummer NHW20. Årsmodeller 2003-2009.

Andra generationens Prius presenterades sent 2003 och kom med en betydligt rymligare och mer praktisk halvkombikaross än tidigare. Den nya karossen blev betydligt mer strömlinjeformad med en tydlig Kammback design, en utformning som sedan införs på samtliga Toyota Prius. Detta gav en luftmotståndskoefficient på 0,26. Fäll/delbart baksäte blev standard vilket inte fanns på första modellen. Med denna generation ökade försäljningen drastiskt över hela världen. Många kända (särskilt amerikanska) personer körde denna bilmodell.

Ett speciellt eldriftsläge, ”EV” (Electric vehicle), är möjligt för manuell överkoppling till eldrift. Då körs bilen som en elbil och drivs endast av elmotorn som drivs av elektricitet lagrad i hybridbilsbatteriet. Eldriftsläget är lämpligt för körning i bostadsområden tidiga mornar eller sena kvällar, eller i parkeringshus eftersom man inte behöver bekymra sig om buller eller avgaser. Trots att den möjliga körsträckan kan variera beroende på faktorer som laddningsnivån i hybridbilbatteriet eller luftkonditioneringens status, så sträcker den sig normalt från flera hundra meter till 2 km när bilens hastighet är mindre än ca 45 km/h.[6]

Bränsledeklaration vid blandad körning på 4,3 liter/100 km och utsläpp CO2 104 g/km[7].

Hybridsystemet och hybridbatteriet fick en garanti på 8 år/15 000 mil (10 år/24 000 mil i Kalifornien) för att folk skulle börja förstå att drivlinan och även batteriet var byggt för att normalt hålla bilens livslängd på åtminstone 15 år.[källa behövs]

Denna generation slog igenom som taxi även i Sverige och det finns många Prius taxibilar i Sverige som rullat över 40 000 mil och några uppåt 70 000 mil utan några problem med hybrid-drivlinan. Taxi 020 har i ett uttalande sagt att totalkostnaderna för deras Priusar ligger i snitt ca 70 000 kr lägre per år och bil jämfört med Sveriges vanligaste taxibil, Volvo V70 med dieselmotor.[källa behövs]

Facelift[redigera | redigera wikitext]

År 2006 kom en rad mindre förbättringar, MP3 stereo standard och bland annat backkamera och park-assist (automatisk fickparkering) som tillval.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Resultat i Euro NCAP 2004: Skydd av vuxna 5 stjärnor, skydd av barn 3 stjärnor, fotgängarskydd 2 stjärnor.[8]

Tredje generationen 2009-2015[redigera | redigera wikitext]

Den tredje generationens Prius, modellnummer ZVW30. Årsmodell 2009-2015.

På Detroitmässan i januari 2009 presenterade Toyota den tredje generationens Prius med större bensinmotor (1,8 l, 73 kW/99 hk), större elmotorer samt större innerutrymmen.[9] Trots detta var bränsleekonomin bättre än tidigare modeller med en bränsledeklaration på 3,9 liter/100 km blandad körning och utsläpp på 89 gram CO2. Motorn fick en elektrisk vattenpump, utan drivremmar, något som också ytterligare förbättrade bränsleekonomin. Till delar av inredningen och navkapslarna har använts en växtbaserad, koldioxidneutral, bioplast. Motorhuv och baklucka är tillverkad av aluminium. Bilen fick rymligare innerutrymmen och större liter-volym (445 liter) i bagageutrymmet. Förarergonomin förbättrades med bl.a. höj- och sänkbar förarstol och med ratt som är justerbar i höjd- och längdled. Den nya designen är mer aerodynamisk, med en luftmotståndskoefficient på 0,25. Taket har en speciell design med dubbla vågor för att hålla nere luftmotståndet (denna design förekommer inte på versioner med solcells-tak). Modellen uppvisade bättre körkänsla och väghållning än tidigare Prius-generationer.

Drivlinan har nu tre valbara körlägen:

EV - endast eldrift, upp till ca 50 km/h och upp till ca 2 km.

Eco mode - ekonomikörning, ger låg bränsleförbrukning under resor med täta accelerationer och inbromsningar.

Power mode - maximal prestanda, för situationer där respons och känsla är önskvärt, till exempel vid omkörning eller vid körning i bergstrakter.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Resultat i Euro NCAP 2009: 5 stjärnor[10].

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Bilen såldes i Sverige i tre olika versioner: standard, business och executive.[11]

Som standardutrustning ingår bland annat nyckelfri start, HUD Head Up Display (vindrutedisplay), 7 krockkuddar, antisladd, antispinn, HAC (Hill-start Assist Control), aktiva nackskydd, bältespåminnare, bältessträckare, ABS-bromsar med bromsassistans och blinkande bromsljus.[11]

Det finns även avancerad teknik som tillval: solcells-tak (som driver ventilationen vid parkering), adaptiv farthållare och antikrock-system, parkeringsassistans (med backkamera) och navigationssystem, 7 tums pekskärm i färg, nyckelfritt låssystem och Bluetooth.[11]

Facelift[redigera | redigera wikitext]

Modellen fick en mild uppgradering år 2012 med nytt utseende på frontspoiler, baklyktor, takantenn och mittkonsol.[11]

Fjärde generationen 2015-[redigera | redigera wikitext]

Den fjärde generationens Prius, modellnummer ZVW40. Årsmodell 2015-framåt.

Bilen presenterades i september 2015 på bilsalongen i Frankfurt och hade Sverigepremiär i mars 2016.[12][13]

En ny version av fullhybriddrivlinan innebär lägre bränsleförbrukning och samtidigt förbättrade köregenskaper. Accelerationen har gjorts mer responsiv och i högre hastigheter är bilen tystare med en mer ”linjär” känsla som är bättre anpassad till motorns varvtal. Den nyutvecklade förbränningsmotorn (1,8 l) har nu över 40 procent termisk verk­ningsgrad, vilket är högre än någon annan bensinmotor på marknaden. Hybridkomponenterna, inklusive elmotorn, är ännu lättare och mer kompakta än tidigare, vilket både ger bättre utrymmen och också sänkt tyngdpunkt. Nytt och kompaktare nickelmetallhydridbatteri med bättre laddningsprestanda.[14] I grillen finns det aktiva luckor som stängs och öppnas automatiskt för att sänka luftmotståndet samt för att förbättra värmeeffekten och därigenom få ännu bättre bränsleeffektivitet.[15]

Den fjärde generationen Prius är den första modellen som bygger på Toyota New Global Architecture-plattformen, TNGA. Den har gjort det möjligt att skapa en bil med lägre tyngdpunkt och därmed bättre väghållning. En ny bakhjulsupphängning införs av typen dubbel länkarmsfjädring.[14] Den har nu en luftmotståndskoefficient på 0,24 och officiell bränsledeklaration på 3,0 liter/100 km, CO2 70 g/km (med 15" hjul) och 3,3 liter/100 km, CO2 76 g/km (med 17" hjul) för blandad körning.[16]

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Bilen finns i tre utrustningsnivåer: Life, Active och Executive. I standardutrustningen (Life) ingår bland annat: Toyota Safety Sense: aktivt krockskyddssystem med fotgängardetektion (en kamera och laser används för att upptäcka bilar och fotgängare på vägen framför bilen och bromsar automatiskt vid behov), aktiv farthållare, körfilsvarning med körfilsassistans, vägskyltsigenkänning. Dubbla 4,2 tums multiinformationsdisplayer i färg, multimediasystem (radio med DAB, CD, bluetooth handsfree och strömning) med 7 tums pekskärm i färg. Strålkastare Bi-LED (hel- och halvljus) med automatisk nivåjustering, automatiskt helljus och "Follow-me-home"-funktion (30 sekunders fördröjning innan strålkastarna släcks). Varselljus LED, skymningsrelä, backkamera, antenn i form av "hajfena", varningssystem för lågt däcktryck (TPMS), tvåzons intelligent klimatanläggning, 7 krockkuddar.[16]

I utrustningsningsnivåerna Active och Executive ingår dessutom: 17 tums aluminiumfälgar, döda vinkeln-varnare (om)detektorer baktill på bilen upptäcker ett fordon i döda vinkeln, tänds en varningslampa i den aktuella backspegeln), Rear Cross Traffic Alert (när föraren backar ut ur en parkeringsplats, använder funktionen radarvågor för att upptäcka fordon bakom bilen som inte syns i de yttre backspeglarna och varnar föraren med en summerton och blinkande indikatorer i de yttre backspeglarna), vindrutedisplay, Head Up Display (HUD) i färg, Intelligent Clearance Sonar (endast Executive. I hastigheter upp till 10 km/t upptäcker sensorer hinder som föraren har svårt att se och visar på skärmen var föremålet finns samt uppmärksammar föraren med hjälp av ljus- och ljudsignaler samt bromsverkan), intelligent parkeringsassistans (endast Executive).

Fjärde generationen är den första Prius som får utrustas med dragkrok. Högsta tillåtna släpvagnsvikt är 725 kg.[17]

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Resultat i Euro NCAP 2016: 5 stjärnor[18]

Kombi[redigera | redigera wikitext]

Toyota Prius+

Prius+[redigera | redigera wikitext]

Sommaren 2012 började en stor kombiversion av Prius säljas i Sverige: Prius+. Den har plats för 5+2 personer i tre sätesrader. Bränsleförbrukningen är 4,3 liter/100 km och CO2-utsläppet är 96 g/km. Prius+ är Toyotas första icke-laddhybrid med litiumjon-batterier. Versionen är känd som Prius+ i Europa, Prius α i Japan och Prius v i USA.

Laddhybrid[redigera | redigera wikitext]

Prius Plug-in Hybrid[redigera | redigera wikitext]

Toyota Prius Plug-in hybrid

En laddhybridsvariant av tredje generationens Prius – Prius Plug-in Hybrid – introducerades 2011 och såldes i Sverige mellan 2012 och 2016. Serietillverkningen föregicks av ett tvåårigt storskaligt test, där 600 Prius laddhybridbilar kördes i trafik i Europa, Japan, Nordamerika och Australien. Två av dem testades i Sverige. Den går upp till 25 km på enbart elmotorn i farter upp till 80 km/h. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 2,1 liter/100 km och CO2-utsläppet 49 g/km. Utseendet skiljer sig från vanliga Prius genom silverfärgade detaljer fram och bak och på dörrhandtagen samt lucka för ladduttag till batteriet på höger sida. Den har också speciella Hybrid Synergy Drive Plug-in emblem. Bilen har samma drivlina som vanliga Prius men har ett kraftfullare 4,4 kWh uppladdningsbart litiumjon batteri som kan laddas i ett vanligt eluttag på 1,5 timme. Det laddas dessutom under färd genom bensinmotorn eller genom bromsning/rörelseenergin.[19]

DN-motor har testat en Prius Plug-in som långtestbil med en verklig förbrukning på 0,2 liter/milen i snitt under närmare 2000 mils körning.[källa behövs]

I Kalifornien i USA har existerande Priusmodeller byggts om till så kallade laddhybrider, med hjälp av finansiering från bland annat Google. Tekniken finns även i Europa. I princip lyfter man in ett acc-paket och en batteriladdare och så kan man för närvarande köra upp till cirka fem mil på en laddning. Tekniken fungerar utmärkt med litium-jonbatterier. I Karlskrona finns det också ett företag(vilket?) som byggt om en Prius.

Andra generationen[redigera | redigera wikitext]

Toyota Prius Plug-In Hybrid (Prime)

Modellen premiärvisades på New York Auto Show i mars 2016 under namnet Prius Prime. Designen särskiljer sig en del från den vanliga Prius med bland annat nytt front- och bakparti. I grillen finns det aktiva luckor som stängs och öppnas automatiskt för att sänka luftmotståndet samt för att reglera värmeeffekten och genom det få ännu bättre bränsleeffektivitet.[20] Den har Toyotas första kolfiber-tillverkade baklucka, som sparar vikt, samt en dubbelvågig bakruta, som håller ner luftmotståndet. Interiört skiljer den sig även från Prius med endast två sittplatser bak och en större 11,6 tums pekskärm i stående "porträtt" läge.[21] Den ska klara att köra ca 35 km på enbart elmotorn i hastigheter upp till ca 135 km/h.[22]

Den preliminära siffran för bränsleförbrukningen vid blandad körning är lägre än 1,0 liter/100 km. CO2-utsläppen är under 22 gram/km, alltså mindre än hälften jämfört med förra genera­tionen. Samtidigt har hybridbatteriet fått dubbelt så stor kapacitet – 8,8 kWh – utan att volymen har ökat i motsvarande grad. Det gör det möjligt att köra på ren el över 50 km i verklig trafik. Körsträckan på el påverkas dessutom betydligt mindre av t.ex. yttertemperaturen. Nya Prius Plug-in Hybrid har en värmepump, som klarar av att värma kupén ner till -10 °C utan att för­bränningsmotorn går igång. Med tillvalet solceller på biltaket, som laddar hybridbatte­rierna, går det att få upp till fem km extra körsträcka på ren el. Det tar ca två timmar att fulladda hybridbatterierna från vanlig hushållsel.[23]

Toyota Prius Plug-in Hybrid introducerades i Sverige våren 2017.[23]

Tekniska data[redigera | redigera wikitext]

Prius gen 1 Prius gen 2 Prius gen 3[11] Prius gen 4 Prius+ Prius Plug-in gen 1 Prius Plug-in gen 2[24]
Yttermått/vikt
Längd, mm 4315 4450 4460 4540 4615 4480 4645
Bredd, mm 1695 1725 1745 1760 1775 1745 1760
Höjd, mm 1475 1490 1490 (1505 med 17" däck) 1470 1575 (1600 med panoramaglastak) 1490 1470
Axelavstånd, mm 2550 2700 2700 2700 2780 2700 2700
Tjänstevikt, kg 1340 1400 1495 1470-1475 1570-1640 1500-1525 1530
Totalvikt, kg 1645 1730 1805 1790 2115 1840 1855
Luftmotstånd (cd) 0,29[25] 0,26[26] 0,25[27] 0,24[28] 0,28[29] 0,25 0,25
Lastkapacitet
Max last, kg 305 330 310 320 545 340
Bagageutrymme, l 408 445 (1120 vid fällt baksäte) 502 (1557 vid fällt baksäte) 230 (vid 7 säten uppfällda) 505 (vid 5 säten uppfällda), 1750 (vid 2 säten uppfällda) 443 (1120 vid fällt baksäte) 359 (1204 vid fällt baksäte)
Dragvikt, kg - - - 725 - - -
Motor, bensin
Typ Atkinson 4 cyl. VVT-i, 16 ventiler
Cylindervolym, cm3 1497 1497 1798
Max vridmoment 115 Nm vid 4200 v/min 142 Nm vid 2800-4000 v/min 142 Nm vid 3600 v/min 142 Nm vid 2800-4400 v/min 142 Nm vid 3600 v/min
Max effekt 53 kW/72 hk vid 4500 v/min 57 kW/77 hk vid 5000 v/min 73 kW/99 hk vid 5200 v/min 72 kW/98 hk vid 5200 v/min 73 kW/99 hk vid 5200 v/min 73 kW/99 hk vid 5200 v/min 72 kW/98 hk vid 5200 v/min
Motor, el
Typ Permanent magnet syncronmotor
Batteri ? kWh, NiMH, 274 volt 1,3 kWh, NiMH, 201,6 volt 1,3 kWh, NiMH, 201,6 volt ? kWh, NiMH, 201,6 volt 1 kWh, Li-Ion, 201,6 volt 4,4 kWh, Li-Ion, 207,2 volt 8,8 kWh, Li-Ion
Max vridmoment 350 Nm 400 Nm 207 Nm 163 Nm 207 Nm 207 Nm 163 Nm
Max effekt 33 kW/45 hk 50 kW/68 hk 60 kW/82 hk 72 kW/98 hk 60 kW/82 hk 60 kW/82 hk 68 kW/92 hk
Laddningstid - - - - - 1,5 h 2 h
Räckvidd el ca 2 km i hastigheter upp till ca 50 km/h ca 25 km i hastigheter upp till 85 km/h ca 48 km i hastigheter upp till 135 km/h
Motor, HSD
Max uteffekt 82 kW/110 hk 100 kW/136 hk 90 kW/122 hk 100 kW/136 hk 100 kW/136 hk 90 kW/122 hk
Kraftöverföring
Drivning, växellåda Framhjulsdrift. Elektroniskt styrd steglös variabel

automatväxellåda (e-CVT)

Chassi
Bak Torsionsaxel Torsionsaxel Torsionsaxel Dubbla triangellänkar med krängningshämmare Torsionsaxel Torsionsaxel Dubbla triangellänkar med krängningshämmare
Hjul och däck
Fälgar 14" lättmetall 16" lättmetall 15"x6,5J lättmetall, 17"x7J lättmetall 15"x6,5J lättmetall, 17"x7J lättmetall 16"x6,5J lättmetall, 17x7J lättmetall 15"x6J lättmetall 15"x6,5J lättmetall
Däck 175/65R14 195/55R16 195/65R15, 215/45R17 195/65R15, 215/45R17 205/60R16, 215/50R17 195/65R15 195/65R15
Bromsar
Elektroniskt styrda bromsar (ECB),

låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk

bromskraftsfördelning (EBD)

Elektroniskt styrda bromsar (ECB),

låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk

bromskraftsfördelning (EBD) och bromsassistanssystem (BA).

Ventilerade skivbromsar fram, solida bak. Bromsassistans (BA) vid paniksituation.

Elektroniskt styrda bromsar (ECB),

låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk

bromskraftsfördelning (EBD) och bromsassistanssystem (BA).

Ventilerade skivbromsar fram, solida bak. Bromsassistans (BA) vid paniksituation.

Elektroniskt styrda bromsar (ECB),

låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk

bromskraftsfördelning (EBD) och bromsassistanssystem (BA).

Ventilerade skivbromsar fram, solida bak. Bromsassistans (BA) vid paniksituation. Bromsassistans PBA (Pre-crash Brake Assist).

Autobroms AEB (Autonomous Emergency Braking).

Elektroniskt styrda bromsar (ECB),

låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk

bromskraftsfördelning (EBD) och bromsassistanssystem (BA).

Ventilerade skivbromsar fram, solida bak. Bromsassistans (BA) vid paniksituation.

Elektroniskt styrda bromsar (ECB),

låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk

bromskraftsfördelning (EBD) och bromsassistanssystem (BA).

Ventilerade skivbromsar fram, solida bak. Bromsassistans (BA) vid paniksituation.

Elektroniskt styrda bromsar (ECB),

låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk

bromskraftsfördelning (EBD) och bromsassistanssystem (BA).

Ventilerade skivbromsar fram, solida bak. Bromsassistans (BA) vid paniksituation. Bromsassistans PBA (Pre-crash Brake Assist).

Autobroms AEB (Autonomous Emergency Braking).

Prestanda
Toppfart, km/h 160 170 180 180 165 180 162
Acc. 0-100 km/h 13,4 s 10,9 s 10,4 s 10,6 s 11,3 s 11,4 s 11,1 s
Bränsletank
Volym 50 l 45 l 45 l 43 l 45 l 45 l 43 l

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Toyota-hybrider har sparat 22 miljarder liter bensin - Toyota Sverige AB, 26 augusti 2015”. http://www.mynewsdesk.com/se/toyota/pressreleases/toyota-hybrider-har-sparat-22-miljarder-liter-bensin-1207386. Läst 8 augusti 2016. 
 2. ^ CORPORATION., TOYOTA MOTOR. ”Hybrid Model Global Sales Results | TOYOTA Global Newsroom”. newsroom.toyota.co.jp. http://newsroom.toyota.co.jp/en/detail/4063130. Läst 8 augusti 2016. 
 3. ^ ”Toyota Prius Chronological History - toyoland.com”. http://www.toyoland.com/prius/chronology.html. Läst 7 augusti 2016. 
 4. ^ ”TOYOTA MOTOR CORPORATION GLOBAL WEBSITE | 75 Years of TOYOTA | Japan | Advertising and Publicity”. www.toyota-global.com. http://www.toyota-global.com/company/history_of_toyota/75years/data/automotive_business/sales/activity/japan/advertising/h8.html. Läst 7 augusti 2016. 
 5. ^ ”Toyota Europe News (2013-07-03). "Worldwide Prius sales top 3-million mark; Prius family sales at 3.4 million"”. http://www.greencarcongress.com/2013/07/prius-20130703.html. Läst 7 augusti 2016. 
 6. ^ ”Toyota Prius Manual 2003-2008”. https://broschyrarkiv.toyotasverige.se/K_Prius_OM_Aug-2003_OM47499SE.pdf. Läst 28 oktober 2016. 
 7. ^ ”History of the Toyota Prius - Toyota” (på en-US). 10 februari 2015. http://blog.toyota.co.uk/history-toyota-prius. Läst 7 augusti 2016. 
 8. ^ ”Officiella säkerhetsbetyg för Toyota Prius 2004” (på sv). www.euroncap.com. https://www.euroncap.com/sv/results/toyota/prius/15654. Läst 28 juni 2017. 
 9. ^ Björn Bergman: "Nya Toyota Prius: starkare, snålare, rymligare", automotorsport.se
 10. ^ ”EURO NCAP - officiella säkerhetsbetyg för Toyota Prius 2009”. http://www.euroncap.com/sv/results/toyota/prius/11067. Läst 7 augusti 2016. 
 11. ^ [a b c d e] ”Prius produktblad 2009 - Toyota Sverige AB”. http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad_arkiv/prius/pru_pf_web_0904-2.pdf. Läst 7 augusti 2016. 
 12. ^ ”Världspremiär: Så blir nya Toyota Prius - Toyota Sverige AB”. http://www.mynewsdesk.com/se/toyota/pressreleases/vaerldspremiaer-saa-blir-nya-toyota-prius-1214244. Läst 8 augusti 2016. 
 13. ^ ”Sverigepremiär för nya Prius - Toyota Sverige AB mynewsdesk”. http://www.mynewsdesk.com/se/toyota/pressreleases/sverigepremiaer-foer-nya-prius-1343632. Läst 8 augusti 2016. 
 14. ^ [a b] ”Fjärde generationen Toyota Prius – alla detaljer”. http://www.mynewsdesk.com/se/toyota/pressreleases/fjaerde-generationen-toyota-prius-alla-detaljer-1217674. Läst 29 juni 2016. 
 15. ^ ”Toyota Unveils Advanced Technologies in All-New Prius | Toyota”. http://toyotanews.pressroom.toyota.com/releases/2016+toyota+prius+technology.htm. Läst 28 juni 2017. 
 16. ^ [a b] ”Toyota Prius | Toyota Sverige” (på sv-SE). Toyota Sverige. https://www.toyota.se/nya-bilar/nya-prius/index.json. Läst 20 juni 2016. 
 17. ^ Toyota Prius har blivit med dragkrok” (på sv-SE). Teknikens Värld. 21 april 2016. http://teknikensvarld.se/toyota-prius-har-blivit-med-dragkrok-288538/. Läst 28 juni 2017. 
 18. ^ ”Euro NCAP - Officiella säkerhetsbetyg för Toyota Prius 2016”. http://www.euroncap.com/sv/results/toyota/prius/24572. Läst 7 augusti 2016. 
 19. ^ ”Toyota Prius Plug-in Hybrid - Toyota Sverige”. https://www.toyota.se/nya-bilar/prius-plugin/index.json. Läst 6 augusti 2016. 
 20. ^ ”Toyota presenterar nya Prius Plug-in Hybrid” (på sv). Feber / Bil. http://feber.se/bil/art/346282/toyota_presenterar_nya_prius_p/. Läst 28 juni 2017. 
 21. ^ ”2016 New York Auto Show - Toyota Prius Prime Reveal - Bill Fay | Toyota”. toyotanews.pressroom.toyota.com. http://toyotanews.pressroom.toyota.com/releases/2016-new-york-auto-show-reveal-bill-fay.htm. Läst 20 juni 2016. 
 22. ^ Söderholm, Recharge | Erik. ”Nu finns Toyota Prius som laddhybrid med nytt namn”. Recharge. http://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20160323/toyota-prius-prime-ar-den-nya-laddhybriden. Läst 20 juni 2016. 
 23. ^ [a b] ”Akio Toyoda visar tre spännande nyheter på Paris Motor Show”. http://www.mynewsdesk.com/se/toyota/pressreleases/akio-toyoda-visar-tre-spaennande-nyheter-paa-paris-motor-show-1583450. Läst 29 september 2016. 
 24. ^ ”Prius Plug-In Produktinformation”. http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad/phv_pf_web.pdf. Läst 31 mars 2017. 
 25. ^ ”Toyota Prius aerodynamic design | Toyota UK” (på en-GB). Toyota UK. https://www.toyota.co.uk/world-of-toyota/stories-news-events/2016/toyota-prius-aerodynamics.json#. Läst 15 maj 2017. 
 26. ^ Toyota Prius (XW20)” (på en). Wikipedia. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Toyota_Prius_(XW20)&oldid=750363014. Läst 5 januari 2017. 
 27. ^ Toyota Prius (XW30)” (på en). Wikipedia. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Toyota_Prius_(XW30)&oldid=758248420. Läst 5 januari 2017. 
 28. ^ Toyota Prius” (på en). Wikipedia. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Toyota_Prius&oldid=757085431. Läst 5 januari 2017. 
 29. ^ ”7 Seat Prius+ | Models & Specifications | Toyota UK” (på en-GB). Toyota UK. https://www.toyota.co.uk/new-cars/prius-plus/index/specifications#/publish/tcc_compare/mode=engines/model=pi-mpv/0=8bcfab45-bb31-429d-a383-5b022ef196e9:a09b929a-067f-409e-96cb-348f3c568808/. Läst 5 januari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]