Toyota Prius

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den första Priusmodellen som såldes utanför Japan med modellnummer model NHW11. Årsmodeller 2000-2003.
Den andra Priusmodellen med modellnummer NHW20. Årsmodeller 2003-2009.
Den tredje generationens Prius, modellnummer ZVW30. Årsmodell 2009-2015.
Den fjärde generationens Prius, modellnummer ZVW40. Årsmodell 2015-framåt.

Toyota Prius lanserades 1997 som världens första serietillverkade hybridbil. Prius har en så kallad fullhybrid-drivlina av typen seriell-parallell, utvecklad och tillverkad av Toyota.

Toyota Prius egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Toyota Prius har en bensinmotor och två elmotorer, MG1 och MG2, vilka även används som generatorer. Dessa är sammankopplade via ett planetväxelsystem kallat eCVT, detta system har trots sitt namn inget gemensamt med en CVT-transmission och medger att de olika kraftkällorna kan driva bilen steglöst i flera olika kombinationer. Den steglösa patenterade växellådan innehåller enbart 21 delar jämfört med en konventionell automatlåda som innehåller hela 700 delar.

Exempel på delar som saknas i Toyotas HSD-drivlina som finns i traditionella bilar är: Koppling, generator, startmotor och momentomvandlare.

Den har ett 201,6V batteri av typ nickel-metallhydrid (NiMH) som laddas av bensinmotorn, eller genom att elmotor MG2 utnyttjas som generator vid inbromsning (motorbroms) upp till ca 21 kW. Prius bensinmotor använder Atkinson förbränningscykel och vevteknik.

Vid dellast (medelhögt effektbehov) kan bensinmotorns effektöverskott användas för att ladda batteriet samtidigt som den driver bilen. Elmotorn och bensinmotorn kan utnyttjas samtidigt för maximal acceleration. Vid låg fart utnyttjas enbart elmotorn, och vid stillastående är båda motorerna avstängda. Dock kan bensinmotorn köras även vid låg fart eller stillastående om batteriet behöver laddas, eller för uppvärmning vintertid. Vid släppt gaspedal samt inbromsning stängs bensinmotorn av och rörelseenergin återvinns genom att elmotorn bromsar och laddar batteriet. Styrningen av laddning och drift är helautomatisk och sköter sig själv.

Detta arrangemang ger vid varierande belastning en lägre bränsleförbrukning och avgasutsläpp jämfört med en konventionell bil, Störst blir besparingen vid ryckig stads- eller kökörning med många stopp jämfört med konventionella bilar. Vid bilköer/landsvägskörning som flyter med jämn hastighet eller vid motorvägskörning ger hybridsystemet inte lika stor besparing men tack vare stödet från elmotorn tillåts man utan att göra avkall på prestandan att använda en bensinmotor med lägre effekt som även går i den snålare Atkinson förbränningscykeln, därmed går Prius snålare med lägre utsläpp än andra lika stora och effektstarka bensindrivna bilar på marknaden även i detta läge.

Utvecklingen[redigera | redigera wikitext]

Över 3 miljoner Priusar har hitintills sålts världen över och Toyota introducerar sin i dag beprövade hybridteknik i allt fler modeller.

Andra generationens Prius[redigera | redigera wikitext]

Andra generationens Prius presenterades sent 2003 och kom med en betydligt rymligare och mer praktisk halvkombikaross än tidigare. Fäll/delbart baksäte blev standard vilket inte fanns på första modellen. Försäljningen ökade drastiskt.

Hybridsystemet och hybridbatteri fick en garanti på 8 år/15 000 mil (10 år/24 000 mil i Kalifornien) för att folk skulle börja förstå att drivlinan och även batteriet var byggt för att normalt hålla bilens livslängd på åtminstone 15 år.

Facelift år 2006 med en rad mindre förbättringar, MP3 stereo standard och bland annat backkamera och park-assist (automatisk fickparkering) som tillval.

Denna generation slog igenom som taxi även i Sverige och det finns många Prius taxibilar i Sverige som rullat över 40 000 mil och några uppåt 70 000 mil utan några problem med hybrid-drivlinan.

Taxi 020 har i ett uttalande sagt att totalkostnaderna för deras Priusar ligger i snitt ca 70 000 kr lägre per år och bil jämfört med Sveriges vanligaste taxibil, Volvo V70 med dieselmotor.

Tredje generationens Prius[redigera | redigera wikitext]

På Detroitmässan i januari 2009 presenterade Toyota den tredje generationens Prius med större motor och större innerutrymmen.[1] Trots detta var bränsleekonomin nu ännu bättre än tidigare modeller med det lägsta utsläppet i klassen på 89 gram CO2. Bilen har nu rymligare innerutrymmen och större liter-volym i bagageutrymmet än exempelvis kombin Volvo V50.

Bättre körkänsla och väghållning än i tidigare Prius-modeller. Nu finns avancerad teknik som HUD (Head Up Display) Solcells-tak (som driver ventilationen vid parkering) samt adaptiv farthållare och antikrock-system.

Fjärde generationens Prius[redigera | redigera wikitext]

Den nya fullhybriddrivlinan innebär lägre bränsleförbrukning och samtidigt en förbättrad körupplevelse. Accelerationen är både mjukare och mer responsiv, i högre hastigheter är bilen tystare med en mer ”linjär” känsla som är bättre anpassad till motorns varvtal.

Den fjärde generationen Prius är den första modellen som bygger på Toyota New Global Architecture-plattformen, TNGA. Den har gjort det möjligt att skapa en bil med lägre tyngdpunkt och därmed ännu bättre väghållning. Plattformen har också gett formgivarna friare händer att designa en bil med en mer framträdande design, lägre linjeföring och en mer kraftfull profil.

Bilen introducerades 2015 på bilsalongen i Frankfurt.

Kombi[redigera | redigera wikitext]

Prius+[redigera | redigera wikitext]

Sommaren 2012 började en stor kombiversion av Prius säljas i Sverige: Prius+. Den har plats för 5+2 personer i tre sätesrader. Bränsleförbrukningen är 4,3 liter/100 km och CO2-utsläppet är 96 g/km. Prius+ är Toyotas första icke-laddhybrid med litiumjon-batterier.

Laddhybrid[redigera | redigera wikitext]

Prius Plug-in Hybrid[redigera | redigera wikitext]

En laddhybridsvariant av tredje generationens Prius – Prius Plug-in Hybrid[2] – tillverkas nu storskaligt sedan årsskiftet 2011/2012 och säljs i Sverige sedan sommaren 2012. Den går upp till 25 km på enbart elmotorn. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 2,1 liter/100 km och CO2-utsläppet 49 g/km.

DN-motor har testat en Prius Plug-in som långtestbil med en verklig förbrukning på 0,2 liter/milen i snitt under närmare 2000 mils körning.

Serietillverkningen har föregåtts av ett tvåårigt storskaligt test, där 600 Prius laddhybridbilar kördes i trafik i Europa, Japan, Nordamerika och Australien. Två av dem finns i Sverige.

I Kalifornien i USA har existerande Priusmodeller byggts om till så kallade laddhybrider, med hjälp av finansiering från bland annat Google. Tekniken finns även i Europa.[3] I princip lyfter man in ett acc-paket och en batteriladdare och så kan man för närvarande köra upp till cirka fem mil på en laddning. Tekniken fungerar utmärkt med litium-jonbatterier. I Karlskrona finns det också ett företag som byggt om en Prius.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Björn Bergman: "Nya Toyota Prius: starkare, snålare, rymligare", automotorsport.se
  2. ^ https://www.mintoyota.se/artiklar/miljoledarskap/laddhybrid/
  3. ^ Spinnovation - Holländskt företag som konverterar Prius till laddhybrid
  4. ^ ”AutoMek's Laddhybrid - Toyota prius”. http://www.automek.com/prius.php. Läst 8 oktober 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]