Laddhybridbil

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Laddhybriden Toyota Prius Plug-in som laddas från ett vanligt eluttag.

En laddhybridbil (på engelska Plug-in Hybrid Vehicle, PHV, ibland även Plug-in Hybrid Electric Vehicle, PHEV) är en hybridbil som även kan laddas från det fasta elnätet och köras helt på el under kortare sträckor. Batteriet är betydligt större än i en vanlig hybridbil. När elen i det laddningsbara batteriet är slut fungerar laddhybriden som en vanlig hybridbil, vilket innebär att bensinmotorn tar vid och bilen kan fortsätta att rulla och själv växla mellan el- och bensinmotor. Föraren behöver alltså aldrig oroa sig för att batteriet ska laddas ur och att bilen därför ska bli stående i en laddhybrid.

Laddningen sker via ett vägguttag eller en laddstation. Förutom personbilar förekommer denna form av drift även för stadsbussar.

Kinesiska företaget BYD Auto var först ut med försäljning av serietillverkade laddhybrider.[källa behövs] Försäljningen av den första modellen BYD F3DM startade 15 december 2008. Inledningsvis såldes den bara i Kina men planer finns[när?] på försäljning även i EU och USA.

Toyota har utvecklat en laddhybridversion av tredje generationen Prius, Prius Plug-in. Den är utrustade med litiumjon-batterier, som kan lagra något mer energi än nickel-metall-hydrid-batterier. Prius laddhybrid har en räckvidd på över 50 km med ren eldrift, vilket gör att den då klarar omkring 75 % av alla pendlingsresor i Sverige till och från arbetet. Toyota har valt att dimensionera batterierna så att de har tillräcklig lagringskapacitet för de flesta bilresor, utan att de behöver vara onödigt stora och tunga. Batterierna kan också laddas upp med vanlig hushållsel på bara 120 minuter. Den laddas också under körning vid till exempel motorbroms och inbromsning.

Fördelen med en laddhybridbil framför en hybridbil med liten elmotor och litet batteri (mild parallellhybrid) är att en laddhybrid förutsätter att batteriet verkligen laddas från det fasta elnätet. Då man i en del länder ger skatteförmåner grundat på möjligheten att ladda bilen (eller på möjligheten till en antagen lägre bränslekonsumtion[1]) finns en risk för att man främjar en dyr lösning utan motsvarande miljöeffekter. Vissa bilar är billigare som hybrid än i konventionell version,[1] trots att mer resurser krävs vid tillverkningen och den högre vikten ökar bränsleåtgången.

En norsk undersökning visar att hälften av laddhybriderna sällan eller aldrig laddas, eftersom de flesta sådana bilar är företagsleasade bilar för vilka företaget betalar bränslet; mindre än hälften av sträckorna körs med eldrift. [1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Dan Kronqvist (10 april 2017). ”Laddhybrider är ofta miljöbovar”. Hufvudstadsbladet: s. 6.