Trädpiggsvin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trädpiggsvin
Porcupine-BioDome.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Gnagare
Rodentia
Familj Trädpiggsvin
Erethizontidae
Vetenskapligt namn
§ Erethizontidae
Auktor Bonaparte, 1845
Släkten

 Erethizon
 Coendou
 Sphiggurus
 Echinoprocta

 Chaetomys
Hitta fler artiklar om djur med

Trädpiggsvin eller nya världens piggsvin (Erethizontidae) är en familj amerikanska klättrande gnagare, deras taggiga utseende, som påminner om den gamla världens piggsvin, har gett denna familj dess namn. De är stora djur med trubbigt huvud och en päls innehållande många cylinderformade taggar.

Familjen består av fem släkten, varav de tre släktena Coendou, Sphiggurus, och Echinoprocta innehåller 15 arter. Dessa återfinns i tropiska Sydamerika, upp till Mexiko. Djuret vistas oftast på marken men klättrar särskilt vintertid upp i träden där piggsvinen äter skott och bark. Det är gul- och svartbrunt och blir cirka 60 cm långt, vartill kommer den 20-25 cm långa svansen. De är lättare än markpiggsvin med många, korta, närliggande, mångfärgade taggar. Djuret kan vistas i träden tack vare sin svans. Detta har även gett namnet åt gripsvanspiggsvinet (Coendou prehensilis), som mest håller till i träd. Dess svans är utvecklad till en lång svans med bra gripförmåga. Även fötterna är bra anpassade till träden, innersidorna av tassarna saknar hår och detta förbättrar gripförmågan avsevärt.

Släktet Chaetomys utmärker sig genom formen på skallen och den mer komplicerade sammansättningen av dess tänder. Detta släkte innehåller C. subspinosus, en art som håller till i Brasiliens varmare delar. Djuret betraktas ofta som en medlem av Echimyidae på grund av dess premolarer.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia