Hoppa till innehållet

Trafikkollisionsvarningssystem

Från Wikipedia
TCAS och IVSI-cockpitdisplay (monokrom).
TCAS och EHSI-cockpitdisplay (färg).

Trafikkollisionsvarningssystem, (engelska: Traffic collision avoidance system eller Traffic alert and collision avoidance system både förkortat TCAS, och uttalas tee-kas) är ett flygburet kollisionsvarningssystem (ACAS) utformad för att minska förekomsten av kollisioner i luften mellan flygplan. Det övervakar luftrummet runt ett flygplan för andra flygplan utrustade med en motsvarande aktiv transponder, oberoende av flygtrafikledning, och varnar piloter i närvaro av andra transponder-utrustade flygplan som kan utgöra ett hot om kollision i luften. Det är en typ av flygburet kollisionsvarningssystem reglerat av Internationella civila luftfartsorganisationen (i Sverige av Transportstyrelsen) för att monteras på alla turbinmotordrivna flygplan vars maximala startmassa (MTOM) överstiger 5 700 kg eller vars godkända kabinkonfiguration är inrättad för fler än 19 passagerare.[1]

ACAS/TCAS bygger på sekundär övervakningsradars (SSR) transpondersignaler, och fungerar oberoende av markbaserad utrustning för att ge råd till piloten för ett potentiellt flygplan på kollisionskurs.

I moderna flygplan med glascockpit kan TCAS-displayen integreras i navigeringsdisplayen eller elektronisk Horizontal situation indicator (EHSI). I äldre flygplan med glascockpit och de med mekanisk instrumentering, kan en sådan integrerad TCAS-display ersätta mekaniska variometrar (vilket indikerar den hastighet flygplanet sjunker eller stiger).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Billinger, Nils Gunnar; Ullvetter, Christer (31 maj 2007). ”Luftfartsstyrelsens författningssamling” (PDF). Transportstyrelsen. sid. 2. Arkiverad från originalet den 9 januari 2015. https://web.archive.org/web/20150109032227/https://www.transportstyrelsen.se/publicdocuments/PDF160.pdf. Läst 8 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]