Tragelaphus

Från Wikipedia
Tragelaphus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljOxdjur
Bovinae
SläkteTragelaphus
Vetenskapligt namn
§ Tragelaphus
AuktorBlainville, 1816
Hitta fler artiklar om djur med

Tragelaphus är ett släkte i underfamiljen oxdjur som består av sju arter, däribland nyala, buskbock och bongo.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Namnet kommer från det grekiska sagodjuret "Tragelaphos" som i Grekland bara var känt från avbildningar på orientaliska mattor och andra konstnärliga produkter. Grekerna återskapade egna avbildningar på krukor och andra föremål. Djuret liknade en hjort med skägg och pompong vid främre buken. För det vetenskapliga namnet ändrades beteckningen så att den motsvarar latinsk grammatik.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Dessa djur är jämförelsevis stora antiloper med smala extremiteter och lång hals. De når en kroppslängd mellan 1,1 och 2,5 meter, en mankhöjd mellan 0,6 och 1,5 meter samt en vikt mellan 25 och 315 kilogram. Hannar är oftast tyngre än honor. De flesta arter har en kort svans, bara hos bongo är svansen längre och sluter i en vippa. Pälsen grundfärg varierar mellan rödbrun och gråbrun, den är ofta beroende på kön, ålder och utbredningsområde. Alla arter har vita eller gula mönster på kroppen, till exempel strimmor eller fläckar. Med undantag av arten bongo finns horn bara hos individer av hankön.[1] Hornen vrider sig rund en central axel och blir upp till en meter långa.

Utbredning och levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arterna i släktet förekommer i Afrika söder om Sahara. De förekommer i olika habitat däribland skogar och buskland. Några arter som sitatunga är bunden till livet vid vattnet, andra föredrar torra habitat. Aktivitetstider och socialt beteende är beroende på art.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Släktet innefattar sju arter:[2]

Arten bongo räknas i ett undersläkte, Boocercus, som utgör systergruppen till alla andra arter i släktet Tragelaphus. Hela släktets systergrupp utgörs av elandantiloperna (släktet Taurotragus). Tillsammans bildar de släktgruppen Tragelaphini i underfamiljen oxdjur (Bovinae). Det har även föreslagits att båda släkten förenas då uppdelningen i två utvecklingsgrenar är omstridd.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 23 oktober 2008.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nowak, R. M. (1999) sid.1135−1143, Tragelaphus.
  2. ^ [a b] Wilson & Reeder (red.) Mammal Species of the World, 2005, Tragelaphus

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9.
  • D. E. Wilson, D. M. Reeder: Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 2005. ISBN 0801882214

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]