Buskbock

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Buskbock
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Tragelaphus scriptus (taxobox).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Familj Slidhornsdjur
Bovidae
Underfamilj Oxdjur
Bovinae
Släkte Tragelaphus
Art Buskbock
T. scriptus
Vetenskapligt namn
§ Tragelaphus scriptus
Auktor Pallas, 1766
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Buskbock eller hieroglyfantilop (Tragelaphus scriptus) är en antilop som man hittar söder om Sahara.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Buskbock

.

En buskbock har en mankhöjd på ungefär 90 centimeter och den kan väga mellan 30 och 80 kilogram. Bockens päls varierar var den hör hemma någonstans. Den kan vara svartbrun, grå, ljusbeige eller kastanjeröd. Djurets vita fläckar skiljer sig också åt mellan djuren. Det är bara hanarna som har horn och de kan bli runt 50 centimeter och hornen är lite böjda.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Arten lever i Afrika söder om Sahara. Utbredningsområdet sträcker sig från Senegal och Mauretaniens södra spets över Sahelzonen till Eritrea och sedan söderut till sydligaste Sydafrika. Arten saknas däremot i Kongoflodens slättland, i nordvästra Sydafrika samt i större delar av Namibia och Botswana. Man hittar buskbocken i alla tänkbara miljöer, i till exempel halvöknar, skogar, sumpmarker, träd- och busksavanner och i trädgårdar.[1]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

De äter för det mesta gräs, löv, frukt, rötter, bark och grönsaker. Bocken är för det mesta en antilop som är dagsaktiv utom i de lägerna som de håller till i närheten av människan. Då är de istället nattaktiva för att inte komma i kontakt med människor.

Buskbocken är ett djur som för det mesta lever ensamt eller med en partner. De har ett hemma revir som de försvarar och inte gärna lämnar. Deras revir överlappar varandras så det kan finnas ett antal bockar i samma område. Bocken märker sitt revir genom att göra skrapmärken på buskar och träd. Deras revir innehåller en mängd stigar, viloplatser och avskrädeshögar.

Honorna brukar föda, efter en dräktighetsperiod på 6 månader, en kalv två gånger på år. Kalven diar tills den är 5-6 månader och den blir själv könsmogen vid ungefär 11-12 månaders ålder. Det djur som främst brukar jaga buskbock är leopard men även pytonormar, lejon, guldkatt och serval kan ta en bock i mellan åt. Om en buskbock får leva och ha hälsan kan den leva i ungefär 12 år.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tragelaphus scriptusIUCN:s rödlista, auktor: Antelope Specialist Group 2008, besökt 27 februari 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]