Trajanuskolonnen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trajanuskolonnen.

Trajanuskolonnen är ett antikt segermonument i marmorTrajanus forum i Rom, invigt 113 e.Kr.

Kolonnen, cirka 40 meter hög, har en bas dekorerad med trofégrupper, och runt kolonnskaftet löper en relief i spiral. Den föreställer valda episoder från kejsar Trajanus fälttåg mot dakerna. Detta "bildband" skulle uträtat vara 200 meter långt och har säkerligen varit målat för att vara lättare att se. Trots detta hade det i princip varit omöjligt för en från marken stående betraktare att beskåda de övre relieferna, vilket antyder att det kanske är mer mening att man ska/skulle förbluffas och förundras över konstverket och bedriften i sig snarare än att kunna se varenda bild på kolonnen som en sammanhängande berättelse.

I kolonnens bas finns en kammare, där kejsaren bisattes efter sin död 117. En spiraltrappa, upplyst av små gluggar, leder upp till toppen. Kolonnen kröntes ursprungligen av kejsarens staty, men 1588 lät påven Sixtus V sätta upp en staty av aposteln Petrus.

Efter Marcus Aurelius död, 180 e.Kr., restes till kejsarens minne den så kallade Marcus Aurelius-kolonnen. Kolonnen är en imitation av Trajanuskolonnen, som idag står på Piazza Colonna i Rom.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Per Gustaf Hamberg, Studies in Roman Imperial Art: with special reference to the State Reliefs of the Second Century. Uppsala 1945.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]