Traute Lafrenz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Traute Lafrenz
Född3 maj 1919 (102 år)
Hamburg, Tyskland
NationalitetTysk
Yrke/uppdragLäkare
Känd förMedlem av motståndsgruppen Vita rosen

Traute Lafrenz, född den 3 maj 1919 i Hamburg, är en tysk läkare och antroposof. Hon var under andra världskriget medlem av den antinazistiska motståndsgruppen Vita rosen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lafrenz träffade år 1939 Alexander Schmorell. Två år senare inledde hon sina medicinstudier vid Münchens universitet. Hon mötte ånyo Schmorell som presenterade henne för Hans Scholl. Lafrenz gick med i Vita rosen, den motståndsgrupp som syskonen Hans och Sophie Scholl bildade i juni 1942. Under en tid var Lafrenz och Hans Scholl ett kärlekspar. Lafrenz försåg gruppen med papper till flygblad och utgjorde förbindelselänk mellan gruppens medlemmar i München och Hamburg. Gruppen avslöjades dock i februari 1943 och syskonen Scholl och Christoph Probst avrättades. Lafrenz dömdes i mars 1943 till ett års fängelse. Hon frisläpptes 1944, men inom kort greps hon på nytt och hölls i fängsligt förvar till krigsslutet 1945.

År 1947 emigrerade Lafrenz till USA, fullföljde sin läkarutbildning och gifte sig med en amerikansk läkarkollega. Hon var under många år en tongivande person inom den antroposofiska rörelsen i USA.

Lafrenz är den sista levande medlemmen i Vita rosen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]