Traute Lafrenz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Traute Lafrenz Page
FöddTraute Lafrenz
3 maj 1919
Hamburg, Tyskland
Död6 mars 2023 (103 år)
Yonges Island i Charleston County, South Carolina, USA
NationalitetTysk
Yrke/uppdragLäkare
Känd förMedlem av motståndsgruppen Vita rosen

Traute Lafrenz, som gift Traute Lafrenz Page,[1] född 3 maj 1919 i Hamburg, Tyskland, död 6 mars 2023Yonges Island i Charleston County, South Carolina, USA,[2] var en tysk läkare och antroposof. Hon var under andra världskriget medlem av den antinazistiska motståndsgruppen Vita rosen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lafrenz träffade år 1939 Alexander Schmorell. Två år senare inledde hon sina medicinstudier vid Münchens universitet. Hon mötte ånyo Schmorell som presenterade henne för Hans Scholl. Lafrenz gick med i Vita rosen, den motståndsgrupp som syskonen Hans och Sophie Scholl bildade i juni 1942. Under en tid var Lafrenz och Hans Scholl ett kärlekspar. Lafrenz försåg gruppen med papper till flygblad och utgjorde förbindelselänk mellan gruppens medlemmar i München och Hamburg. Gruppen avslöjades dock i februari 1943 och syskonen Scholl och Christoph Probst avrättades. Lafrenz dömdes i mars 1943 till ett års fängelse. Hon frisläpptes 1944, men inom kort greps hon på nytt och hölls i fängsligt förvar till krigsslutet 1945, först i lägret Hamburg-Fuhlsbüttel och sedan på tukthuset i Cottbus.[3]

År 1947 emigrerade Lafrenz till USA, fullföljde sin läkarutbildning och gifte sig med en amerikansk läkarkollega.[3] Tillsammans fick paret fyra barn.[3] Hon var under många år en tongivande person inom den antroposofiska rörelsen i USA.

På sin 100-årsdag 2019 förärades Lafrenz Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden.[3][1]

Lafrenz var den sista överlevande medlemmen i Vita rosen.[4]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

2019Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]