Tapetmal

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Trichophaga tapetzella)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tapetmal
Trichophaga.tapetzella.mounted.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
ÖverfamiljMalfjärilar
Tineoidea
FamiljÄkta malar
Tineidae
SläkteTrichophaga
ArtTapetmal
T. tapetzella
Vetenskapligt namn
§ Trichophaga tapetzella
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Tapetmal (Trichophaga tapetzella) är en liten fjäril som hör till familjen äkta malar. Den har en vingbredd på upp till 22 millimeter. Till utseendet är framvingarna vitaktiga med ett svartbrunt avgränsat fält närmast kroppen och några små mörka fläckar på den yttersta delen. Det finns även några svagare gråaktiga fläckar mellan det mörka fältet närmast vingens bas och de små mörka fläckarna nära vingens spets. Bakvingarna är vitaktiga.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Larver av tapetmal har observerats leva i ull och pälsverk, men även i fågelbon. Artens svenska trivialnamn kommer av att larverna förr troddes leva av tapeter, och de kan ha angripit textilier som väggbonader i ull. Flygtiden för de fullbildade fjärilarna är maj till augusti.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Tapetmalen finns över nästan hela världen, men den har gått starkt tillbaka i vissa delar av utbredningsområdet, däribland i Sverige där den är rödlistad som nationellt utdöd, på grund av att inga observationer av arten har gjorts på lång tid. I kallare klimat klarar sig den troligen inte annat än inomhus och en förändring till mindre lämpliga levnadsbetingelser, såsom tätare och renare hus och att syntetiska material alltmer har ersatt naturliga material som ull i kläder är bland orsakerna till dess tillbakagång.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]