Pälsverk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Päls från opossum.

Päls eller pälsverk är ett material från pälsdjur, beredda skinn av pälsdjur för kläder. Den person som bereder råa hudar till skinn och läder kallas för garvare. Den person som av beredda pälsar tillverkar bland annat kläder kallas körsnär.

Att bära päls utgör ett av de tidigaste sätten att klä sig varmt; man laskade samman pälshudarna med senor eller skinnremsor. Pälsskinn var en begärlig handelsvara redan under vikingatiden. Så småningom blev päls en symbol för härskarklasser och absolut lyxvara, och så skulle det förbli långt in på 1900-talet. En kortare period, under andra världskriget överproducerades pälsvaror och priserna föll så kraftigt att päls blev vardagsvara på 1950-talet.[källa behövs]

I Sverige har pälsbranschen krympt under flera decennier. Diskussionen om djurhållningen i pälsindustrin har tilltagit sedan 1980-talet, men flera faktorer har spelat in. Det finns få utbildade körsnärer och branschen kan inte konkurrera med utländska priser. Dessutom har nya moden och mildare vintrar påverkat efterfrågan. Svensk pälsproduktionen består till största del av minkpälsar. Många av farmerna återfinns på Listerlandet i Blekinge. Som mest har det funnits 1500 farmar i Sverige. Kina och Ryssland dominerar både produktion och konsumtion i pälsbranschen.

Pälsverk efter djurart[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt bygger på uppgifter från 1900-talets början [1] samt från 1960-talet [2] och kan vara föråldrade samt inkludera numera hotade djurarter.

Kritik mot pälsindustrin[redigera | redigera wikitext]

Idag ifrågasätter djurrättsgrupper, som exempelvis Djurens Rätt, PETA och Djurrättsalliansen det etiskt rätta med att bära päls.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Roswall, Anders, 1909 Handbok i varukännedom
  2. ^ Fränkel, Jury, 1968 Pälshandbok
  3. ^ http://web.archive.org/web/20100821054754/http://reumatiker.se/tidningar/nr599/990544.pdf
  4. ^ Nationalencyklopedin, CD-upplagan 2000 tvättbjörnar