Trombin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trombinmolekylen

Trombin (aktiverad faktor II, faktor IIa) är ett protein som utgör en viktig del av blodkoaguleringen. Protrombin (faktor II) är en glykoprotein som syntetiseras i levern under närvaro av vitamin K och har en halveringstid på 60 timmar. Protrombin aktiveras till trombin vid närvaro av kalcium, faktor V och lipider, aktiverad faktor X. Utan något av dessa ämnen sker aktiveringen långsamt.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Trombin har flera viktiga funktioner i blodkoaguleringen, såsom att omvandla fibrinogen till fibrin, aktivera faktor V som bidrar till att mer trombin bildas, dela von Willebrands faktor från faktor VIII som därmed blir aktiverad, tillsammans med aktiv faktor XII aktiverar trombin faktor XI, aktivera faktor XIII som ökar stabiliteten hos koaglet, stimulera till ökad aktivering av trombocyter och aktivering av protein C som har en hämmande effekt på blodkoaguleringen.[källa behövs]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Trombin bildar tillsammans med fibrinogen livsmedelstillsatsen köttklister, som kan användas för att sammanfoga delar av kött. I en omröstning i EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa beslöts den 8 februari 2010 att köttklister skulle godkännas som livsmedelstillsats i EU.[1][2] Efter ett förslag som utformats av Åsa Westlund röstade EU:s miljöutskott nej till användning med 31 ja-röster mot förbud och 21 nej. Därför ska frågan tas upp i Europaparlamentet.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sverige röstade ja till köttklister”. DN. http://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-rostade-ja-till-kottklister. 
  2. ^ TT (9 februari 2010). ”Sverige röstade ja till köttklister” (på svenska). Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6572807.ab. Läst 9 februari 2010. 
  3. ^ Köttklister fick nej av EU-utskott”. Örnsköldsviks Allehanda. 27 april 2010. http://allehanda.se/start/inrikes/1.1986442-kottklister-fick-nej-av-eu-utskott. Läst 27 april 2010.