Tsutomu Yamaguchi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tsutomu Yamaguchi (山口 彊, Yamaguchi Tsutomu), född 16 mars 1916 i Nagasaki, död 4 januari 2010 i Nagasaki, var en japansk man som troligen var den siste person som överlevt båda atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Molnet efter bomben över Nagasaki

Den 6 augusti 1945 var den 29 år gamla ingenjören Tsutomu Yamaguchi på affärsresa i Hiroshima när amerikanskt flyg släppte den första atombomben Little Boy över staden. Tsutomu Yamaguchi brännskadades svårt, samtidigt som omkring 100 000 människor dödades omedelbart eller efter några dagar[1]. Han lyckades efter en natt i skyddsrum emellertid ta sig hem till sin hemstad Nagasaki där han fick vård på sjukhus. Där befann han sig också den 9 augusti 1945, då nästa atombomb, Fat Man, släpptes över Japan. Hans överkropp var då täckt av bandage, vilket slets bort av explosionen. Mirakulöst nog överlevde han igen, tillsammans med sin son och fru[2].

Efter de båda bombningarna fick Tsutomu Yamaguchi intyg på att han var en hibakusha ("bomböverlevare"). Det innebär att han gavs rätt till fri läkarvård samt ekonomisk ersättning, efter att ha utsatts för joniserande strålning. Fram till 1960 fanns det intygat i Tsutomu Yamaguchis handlingar att han överlevt båda bombningarna, men efter en förnyelse borttogs den intygelsen. Efter vissa påtryckningar lyckades Tsutomu Yamaguchi övertyga myndigheterna att än en gång erkänna honom som överlevare av de båda attackerna 24 mars 2009.

Tsutomu Yamaguchi var nästan döv på ena örat. Hans son avled i cancer endast 59 år gammal.

Under 1980-talet skrev han en bok om sina upplevelser och 2006 medverkade han i en dokumentärfilm om bomboffer, Nijuuhibaku, som visats på Förenta nationerna. Han var en stark motståndare till kärnvapen och förespråkare för nedrustning.

Yamaguchi avled av magcancer den 4 januari 2010 i Nagasaki, vid 93 års ålder.

Jag vill berätta om den skräck som bara en dubbelöverlevande från atombomberna kan inse. Jag hoppas det kan få kommande generationer att förstå kärnvapens fasa och vikten av fred.
– Tsutomu Yamaguchi i en intervju.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]