Tuija Lindström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tuija Lydia Elisabeth Lindström, född 5 maj 1950 i Kotka, är en finländsk fotograf och konstnär.

Tuija Lindström gick ut Konstfack i Stockholm 1984. I början av 1990-talet blev hon uppmärksammad för sviten Kvinnorna vid Tjursjön, som består av svartvita bilder av kvinnor flytande i en svart tjärn, samt en serie fotografier av strykjärn. Hennes bilder vid denna tid anspelade på feministiska frågor, men ur ett för Sverige nytt perspektiv.

Hon var professor i fotografi vid Högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet 1992–2002, och var då Sveriges första kvinnliga professor i fotografi. Under Lindströms ledning ändrades utbildningen från att varit en mer yrkesinriktad utbildning till en mer teoretisk inriktning med kurser i exempelvis konsthistoria och feministisk teori. Under Tuija Lindströms ledning skapades en tvåårig magisterutbildning i fotografi samt en filmregiutbildning, och skolan ändrade följdriktigt namn till Högskolan för fotografi och film.

Hon har haft ett flertal internationella utställningar och finns representerad vid bland annat Moderna Museet i Stockholm, Houston Art Museum i USA, och Finlands fotografiska museum i Helsingfors. Hon är idag bosatt i Stockholm. Lindström finns representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[1], Kalmar konstmuseum[2] och Moderna museet[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs konstmuseum
  2. ^ Kalmar konstmuseum
  3. ^ Moderna museet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • DN - Bilder från ett kvarts sekel
  • [1] - Art Edition