Tuija Lindström

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tuija Lydia Elisabeth Lindström, född 5 maj 1950 i Kotka, död 26 december 2017 i Stockholm,[1][2] var en finländsk-svensk fotograf.

Tuija Lindström gick ut Konstfack i Stockholm 1984. I början av 1990-talet uppmärksammades hon för sviten Kvinnorna vid Tjursjön, som består av svartvita bilder av kvinnor flytande i en svart tjärn, samt en serie fotografier av strykjärn. Hennes bilder vid denna tid anspelade på feministiska frågor, men ur ett för Sverige nytt perspektiv.[förklaring behövs]

Hon var professor i fotografi vid Högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet 1992–2002 och var då Sveriges första kvinnliga professor i fotografi. [3] Under Lindströms ledning ändrades utbildningen från att varit en mer yrkesinriktad utbildning till en mer teoretisk inriktning med kurser i exempelvis konsthistoria och feministisk teori. Under Tuija Lindströms ledning skapades en tvåårig magisterutbildning i fotografi samt en filmregiutbildning, och skolan ändrade följdriktigt namn till Högskolan för fotografi och film.

Hon har haft ett flertal internationella utställningar och är representerad vid bland andra Moderna Museet i Stockholm, Houston Art Museum i USA, och Finlands fotografiska museum i Helsingfors. Tuija Lindström är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum,[4] Kalmar konstmuseum[5] och Moderna museet.[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Tuija Lindström i Uppslagsverket Finland (webbupplaga, 2012). CC-BY-SA 4.0

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”www.svt.se”. https://www.svt.se/kultur/tuija-lindstrom-ar-dod. Läst 27 december 2017. 
  2. ^ Dödsruna i Svenska Dagbladet 8 januari 2018, sid. 23.
  3. ^ Birgitta Rubin: Tuija Lindström gjorde ett kraftfullt avtryck i svensk fotohistoria - DN.SE” (på sv-se). DN.SE. 28 december 2017. https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/birgitta-rubin-tuija-lindstrom-gjorde-ett-kraftfullt-avtryck-i-svensk-fotohistoria/. Läst 4 april 2018. 
  4. ^ Göteborgs konstmuseum
  5. ^ Kalmar konstmuseum
  6. ^ Moderna museet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]