Turkiets nationalförsamling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Turkiets nationalförsamling
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)
Typ
UtformningEnkammarsystem
Ledning
TalmanMustafa Şentop(AKP)
Vice talmänMustafa Şentop (AKP)
Levent Gök (CHP)
Celal Adan (MHP)
Mithat Sancar (HDP)
OppositionsledareKemal Kılıçdaroğlu (CHP)
Struktur
Antal platser600
Politiska grupperRegering
     AKP (290)
Stödparti
     MHP (50)
     BBP (1)
Oppositionspartier
     CHP (144)
     HDP (67)
     İYI (41)
     SP (2)
     DP (1)
Vakant
     Presidentens kabinett (4)
Val
Valsystemd’Hondts metod
Senaste valet24 juni 2018
Mötesplats
TBMM 06543 Bakanlıklar - ANKARA
Webbplats
http://www.tbmm.gov.tr/

Turkiets nationalförsamling (turkiska: Türkiye Büyük Millet Meclisi, TBMM), är Turkiets parlamentariska församling.

Sammansättning[redigera | redigera wikitext]

Nationalförsamlingen har ett enkammarsystem med 600 ledamöter, som väljs för en femårsperiod[1] i allmänna val. Turkiet har 85 valdistrikt som representerar de 81 administrativa provinserna, där Istanbul, Ankara och İzmir på grund av folkmängd har fler valdistrikt.

Turkiet använder sig i valen till nationalförsamlingen av d’Hondts metod tillsammans med en småpartispärr på tio procent.[2] Systemet missgynnar mindre partier och gynnar de större, till exempel så att AKP efter 2002 års val fick 60 % av platserna trots att de bara fick 34,3 % av rösterna.[2]

I parlamentsvalet den 7 juni 2015 förlorade AKP den egna majoriteten i parlamentet, som de haft sedan 2002. Man lyckades inte nå någon överenskommelse inom de 45 dagar man har på sig efter valet, varför det inom 90 dagar måste hållas ett nyval, vilket utlystes till den 1 november 2015.[3]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under det Osmanska rikets sista halvsekel förekom ett par korta perioder av parlamentariskt styre och konstitutionell monarki i försök att modernisera landet och ersätta den absolut monarkin under sultanen.

Efter första världskriget var det Osmanska riket i det närmaste utplånat, endast en liten del av Anatolien kvarstod efter Freden i Sèvres i augusti 1920. Turkiska självständighetskriget hade dock redan startat, under vilket ursprunget till Turkiets nationalförsamling grundades i Ankara redan den 23 april 1920. Kriget följdes senare av Lausannefördraget 1923, efter vilket Turkiska Republiken kunde utropas samma år, med ungefär de gränser landet har idag.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]