E-sport

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Starcraft II som e-sport: Blizzard Cup 2011.
Spelare på Intel Extreme Masters i Katowice 2013.

E-sport (elektronisk sport) är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Tävlingarna kan spelas via Internet, via ett lokalt nätverk[1], ett LAN eller med spelare som samsas vid samma konsol. Begreppet myntades i Sydkorea i slutet av 1990-talet med spelet Starcraft.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Prissummor för e-sportturneringar, 1998–2014.[2]

Att tävla i datorspel började redan med arkadspel med olika lag och tävlingar. Nintendo ordnade världsmästerskap 1990 (där finalisterna fick en spelkassett i silver) och 1994. Den första TV-sända e-sporttävlingen var i det australiska barnprogrammet A*mazing där två barn spelade Nintendospel mot varandra.

1988 spelades för första gången Netrek. Spelet var det första där man spelade i lag över Internet och där servrar användes för att lokalisera spelare. Wired magazine utnämnde 1993 spelet till "det första onlinesportspelet".

När Doom släpptes till PC blev de 1993 blev det en succé och det blev populärt att spela mot varandra. Ett år senare släpptes Doom II, och Microsoft ordnade en turnering där spelarna träffades i Richmond, Virginia. Vinnare blev Dennis Fong, världens första pro-gamer. Han kom även att vinna Quake-turneringen 1997 där en Ferrari 308 var förstapris.


Den 3 augusti var det dags för The International 2015 – Dota 2-tävlingen som samlar de bästa spelarna från hela världen och låter dem tävla om ära och rikedom. Och när det gäller det sistnämnda är den totala prispotten större än någonsin.

För att samla in prispengar sålde Valve kompendium med prylar som man kan använda i spelet. 25% av all försäljning går till turneringen och prispotten uppgick slutligen till $18,429,613.

Spelkategorier[redigera | redigera wikitext]

Realtidsstrategi[redigera | redigera wikitext]

 • Starcraft: Brood War var länge det största spelet i Sydkorea. Spelet blev aldrig lika populärt utanför Korea. Den sista professionella Brood War-ligan, Proleague, har numera bytt till StarCraft II.
 • Starcraft II: Wings of Liberty är uppföljaren till Starcraft, som släpptes under 2010. I västvärlden har spelet fått en mycket stor popularitet. I mars 2013 släpptes expansionen Heart of the Swarm.[3]
 • Warcraft III samt dess expansion Warcraft III: The Frozen Throne var tidigare några av de största spelen inom e-sport. När Starcraft II släpptes i mitten av 2010 sjönk dess popularitet lavinartat, och många Warcraft-spelare har gått över till Starcraft II.

ARTS (Action Real-Time Strategy) och MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)[redigera | redigera wikitext]

Förstapersonsskjutare (FPS)[redigera | redigera wikitext]

Sport och fighting[redigera | redigera wikitext]

Större turneringar[redigera | redigera wikitext]

I vilket format som tävlande sker skiljer sig kraftigt åt mellan olika spel. Vissa spel har nationella/region ligor som League of legends, och andra spel har mer turneringar som Counter-strike.

Dreamhack[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dreamhack

Svenska Dreamhack arrangerar e-sportturneringar i Sverige, Spanien, Ryssland och Rumänien under formatet Dreamhack Open.

Fragbite Masters[redigera | redigera wikitext]

Fragbite Masters arrangeras av Nyheter24-Gruppen och Fragbite.se. Turneringen är en av Skandinaviens största onlineturneringar. Den fjärde säsongen hålls 2015 i spelen Counter-Strike och Starcraft II med en prissumma på över 600 000 SEK[5].

Electronic Sports World Cup[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: ESWC

I Frankrike spelas Electronic Sports World Cup. Kvalificering sker genom nationella kvalificeringsturneringar. Första turneringen spelades 2000.

Intel Extreme Masters[redigera | redigera wikitext]

Intel Extreme Masters första säsong spelades 2006/2007. Den totala prissumma var på $400 000, 2011. Den sjätte säsongen 2012 innehöll spelen Counter-Strike, Starcraft II: Wings of Liberty och League of Legends och en prissumma på $635 000.

Major League Gaming[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Major League Gaming

Major League Gaming är en Nordamerikansk liga som startades 2002. Det äger rum i USA och Kanada och de flesta deltagare kommer från dessa länder.

World Cyber Games[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: World Cyber Games

Första turneringen spelades 2000 i Seoul och den sista i Kina 2013. WCG var den första stora globala esportsturnering och kallades för esportens OS. Evenemanget backades upp av Samsung och Microsoft.

The International[redigera | redigera wikitext]

The International är en årlig turnering i Dota 2, känd för sin höga prissumma[6].

Nedlagda turneringar[redigera | redigera wikitext]

Cyberathlete Professional League 1997–2008[redigera | redigera wikitext]

Tidigare anordnade Cyberathlete Professional League (CPL) världsmästerskapen i dataspel med mycket stora prissummor och prestige. Idag är CPL nedlagt, men nya turneringar har tagit dess plats. Turneringen pågick mellan 1997 och 2008. Bland de största vinnarna genom tiderna i världsmästerskapen anordnade av CPL finns svenska "Core" i QuakeWorld, med en silvermedalj från turneringen 2001 i Dallas, Texas.

E-sport i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Barcraft i Stockholm, 26 maj 2013.

Svenska spelare tävlade tidigt i e-sport och tog bland annat en silvermedalj i Quake i dataspels-VM 2001.[källa behövs]

De senaste åren har e-sporten i Sverige gått från att vara en subkultur till att få allmän acceptans. Under 2011 grundades BarCraft STHLM, Sveriges första Barcraft, en sportbar för e-sport[7]. Den 18 juni 2012 direktsände SVT finalmatcherna i både Dota 2 och Starcraft II från Dreamhack-turneringen i marksända SVT2 ledda av programledaren Ina Bäckström[8][9][10].

Detta är något som bland annat har visat sig genom att SVT direktsänder matcher från Dreamhack[11], har ett e-sportprogram[12] samt att Aftonbladet livesände Dreamhack Stockholm Invitational den 12 april 2011 och då slog sitt tidigare tittarrekord, som var från bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 2010[13].

Ordet e-sport kom med i 2013 års lista över nyord från språkrådet.[14]

Svenska e-sportspelare[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera framgångsrika svenska spelare inom e-sport. Inom Starcraft II hör Johan ”Naniwa” Lucchesi och Marcus ”Thorzain” Eklöf till de mest framgångsrika europeiska spelarna. Båda har vunnit större internationella turneringar och är bland de 25 främsta i världen vad gäller prispengar.[15]

Inom CounterStrike är Emil ”HeatoN” Christensen en av de kändare svenskarna. Nu har han avgått som spelare och blivit tränare för det svenska laget Ninjas in Pyjamas.

Svenska Dota 2-laget Alliance[16][17] är ett av de lag som tjänar mest pengar i sporten. Främsta inkomsten kommer från vinster i stora turneringar.[18] Alliances största framgång hittills är segern i The International 2013.[17][19][20][21] Efter The International 2014 lämnade dock några av de svenska spelarna laget, vilket innebar att laget inte längre var helsvenskt.

Jonathan ”Loda” Berg är en svensk professionell Dota 2-spelare. Han är för närvarande spelare för laget The Alliance, och är en av de e-sportspelare som tjänat mest pengar på e-sport i världen.[22]

Gustav "S4" Magnusson är också en svensk professionell dota 2-spelare, Han är för närvarande kapten för laget The Alliance och är den svensk som vunnit mest prispengar på E-sport.

Svenskt e-sportförbund[redigera | redigera wikitext]

Svenska E-sportföreningen startades oktober 2008 och arbetar för att e-sport ska bli en del av Riksidrottsförbundet. Syftet med SESF är att främja e-sport i Sverige; föreningen är ideell och verkar i enlighet med demokratiska principer samt religiöst, etniskt och partipolitiskt oberoende. SESF är i dagsläget den organisation som är knuten till internationella e-sportsfederationen (IeSF) som arbetar för att organisera e-sporten internationellt. Sverige har deltagit och skickat landslag till IeSF-mästerskapen med goda resultat, 2011 som bästa nation, 2013 som tredje bästa nation, 2014 på en 6:e plats – dock med ett silver och ett brons i Starcraft II.

2016 startades även Svenska E-sportförbundet som samlar föreningar som vill utöva e-sport i tävlings- eller motionsform. Till skillnad från SESF organiserar förbundet främst spelare och föreningar lokalt i Sverige snarare än internationellt, detta pga SESF's medlemskap i IeSF. Förbundet uppmärksammades när det skickade in en ansökan till Riksidrottsförbundet om medlemskap 2017. Svenska e-sportförbundet startades av personer från Spelhobbyförbundet Sverok men är en separat och självständig organisation även om de två samarbetar nära varandra.

Vadslagning inom e-sport[redigera | redigera wikitext]

Att satsa pengar på e-sport är ett fenomen som växer allt snabbare i takt med att e-sport växer och får mer spridning. Väldigt få spelbolag berättar offentligt hur stort det är men spelbolaget Pinnacle har avslöjat att de mer än fördubblar antalet kunder som spelar på e-sport varje år. De berättade även att i december 2014 passerade de gränsen för en miljon lagda spel på e-sport.

E-sport i svensk media[redigera | redigera wikitext]

Under 2010 sände SVT finalerna från Dreamhack Winter i SVT Play. Den 18 juni 2012 sände SVT matcher i League of Legends, Dota 2 och Starcraft II från Dreamhack Summer 2012. Ina Bäckström var programledare för sändningarna. Matcherna visades på SVT 2, SVT 24 samt på SVT Play. Sverige blev därmed det andra landet i världen (efter Sydkorea) att sända e-sport på TV.[8][9][10]

Under 2013 började TV4-gruppen sända Svenska e-sportcupen i TV4 Play[23].

TV6 började under 2014 sända E-sport vid speciella event, bland annat E-sport SM. De sände bland annat CS:GO, DOTA 2 och FIFA

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Vad är E-sport? - Svenska E-sportföreningen
 2. ^ ”E-sports Earnings”. http://esportsearnings.com. Läst 15 november 2014. 
 3. ^ ”Heart of the Swarm”. Blizzard Entertainment. http://us.blizzard.com/en-us/games/hots/. Läst 1 maj 2013. 
 4. ^ ”CS GO esport | Om gameplay, ranking och betting | Ebets.se”. ebets.se. http://ebets.se/om-esport/cs-go/. Läst 3 augusti 2015. 
 5. ^ ”http://fragbite.se/cs/tournament/11019/fragbite-masters-2014-spring-csgo”. http://fragbite.se/cs/tournament/11019/fragbite-masters-2014-spring-csgo. 
 6. ^ ”Largest Overall Prize Pools in eSports”. http://www.esportsearnings.com/tournaments. Läst 21 november 2016. 
 7. ^ Larsson, Linus (16 juli 2012). ”Barcraft – Datorspel på krogen”. dn.se. http://www.dn.se/spel/spel-hem/barcraft-datorspel-pa-krogen. Läst 1 december 2012. 
 8. ^ [a b] SVT sänder e-sport från Dreamhack ikväll. FZ. Läst 2012-06-18
 9. ^ [a b] SVT E-sport. SVT. Läst 2012-06-18
 10. ^ [a b] Swedish TV sending Starcraft II finals live from dreamhack. Dreamhack. Läst 2012-06-18
 11. ^ SVT E-sport
 12. ^ Rematch på Facebook
 13. ^ Starcraft slår kungabröllop
 14. ^ ”Nyordslistan 2013”. 27 december 2013. http://www.sprakradet.se/nyordslistan-2013. Läst 28 december 2013. 
 15. ^ ”SC2 Earnings”. http://www.sc2earnings.com. Läst 26 maj 2013. 
 16. ^ ”The Alliance”. http://hyperx.thealliance.gg/. Läst 1 maj 2013. 
 17. ^ [a b] ”The Alliance WINS”. http://blog.dota2.com/2013/08/alliance-wins-alliance-wins/. Läst 1 maj 2013. 
 18. ^ ”Esport Earnings”. http://www.esportsearnings.com/countries/se. Läst 12 februari 2014. 
 19. ^ ”Dota 2, The International 2013”. http://www.dota2.com/international/compendium/. Läst 12 Februari 2014. 
 20. ^ ”The International 2013”. http://wiki.teamliquid.net/dota2/The_International/2013. Läst 12 Februari 2014. 
 21. ^ ”The International 2013”. http://dota2.gamepedia.com/The_International_2013. Läst 1 maj 2013. 
 22. ^ ”Esportearnings”. http://esportsearnings.com/games/231-dota-2. Läst 12 Februari 2014. 
 23. ^ ”TV4 Play direktsänder Svenska e-sportcupens finaler”. http://www.tv4.se/e-sport/artiklar/tv4-play-direkts%C3%A4nder-svenska-e-sportcupens-finaler-5107a56304bf722f12000061. Läst 22 april 2013.