USS Oriskany (CV-34)

USS Oriskany till sjöss nära Midwayatollen 1967.

USS Oriskany (CV/CVA-34), med smeknamnet Mighty O, The O-boat och Toasted O, var ett av 24 hangarfartyg av Essex-klass som byggdes för amerikanska flottan under och kort efter andra världskriget. Fartyget var det tredje i amerikanska flottan med det namnet, döpt efter slaget vid Oriskany under amerikanska revolutionskriget.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Oriskanys historia skiljer sig avsevärt från den av hennes systerfartyg. Hon designades ursprungligen som ett hangarfartyg med "långt skrov" i Essex-klassen (anses av vissa vara en separat klass, Ticonderoga-klass) men hennes konstruktion avbröts 1947. Hon färdigställdes dock till slut och togs i tjänst 1950 efter konvertering till en uppdaterad design vid namn SCB-27 eller "27-Charlie", som blev moderniseringsmallen för 14 andra fartyg i Essex-klassen.

Hon opererade främst i Stilla havet fram tills 1970-talet och mottog två battle stars för tjänstgöring i Koreakriget och fem för tjänstgöring i Vietnamkriget. År 1966 bröt en av de värsta fartygsbränderna sedan andra världskriget ut på Oriskany efter att en lysraket av magnesium antänts. 44 man omkom i den efterföljande branden.

USS Oriskany (CV-34) sänktes i maj 2006 utanför Pensacola för att bli ett artificiellt rev.

Oriskany öde skiljer sig också avsevärt från hennes systerfartyg. Hon utrangerades 1976 och såldes för skrotning 1995 men återtogs 1997. År 2004 beslutades det att sänka henne som ett artificiellt rev i Mexikanska golfen utanför Floridas kust. Efter omfattande miljöutredning och sanering för att avlägsna giftiga ämnen sänktes hon i maj 2006 och ligger nu i ett upprätt läge på ett djup tillgängligt för fritidsdykare. Från och med 2008 är Oriskany det "största fartyget som någonsin har sänkts för att göra ett rev."[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]