Midwayöarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Inofficiell flagga för Midwayöarna.[förtydliga]
Karta över Midwayöarna.

Midwayöarna (engelska: Midway Islands Territory, polynesiska Pihemanu) är ett område inom Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västindien och har tillhört USA sedan 28 augusti 1867 utan att vara en införlivad del av hemlandet. Området ligger ungefär halvvägs mellan Nordamerika och Asien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området upptäcktes 8 juli 1859 av den amerikanske medborgaren kapten N.C. Middlebrooks. 1939 anlade USA en militärbas på huvudön och 3 juni - 5 juni 1942 utkämpades här slaget vid Midway.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Midwayöarna är ett öområde i norra Stilla havet som har en area av 5,2 km² (motsvarar ön Ven). Det består av två huvudöar: Eastern Island (cirka 1–2 km diameter) och Sand Island (cirka 2–3 km diameter). Revets högsta punkt är endast 1 m ö.h.. Revet är vått och överspolas den mesta tiden, vilket gör Midwayöarna till en fara för sjöfarare.

Ön är obebodd och förvaltas direkt från Washington av den amerikanska flottan och är stängd för allmänheten. Det finns en landningsbana för flyg. Enstaka turistbesök tillåts sedan 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]