Ullhalsstork

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ullhalsstork
Status i världen: Sårbar[1]
men se text
Woolly-necked Stork.JPG
Systematik[2]
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningStorkfåglar
Ciconiiformes
FamiljStorkar
Ciconiidae
SläkteEgentliga storkar
Ciconia
ArtUllhalsstork
C. episcopus
Vetenskapligt namn
§ Ciconia episcopus
AuktorBoddaert, 1783
Underarter
  • C. e. episcopus
  • C. e. microscelis
  • C. e. neglecta
Hitta fler artiklar om fåglar med

Ullhalsstork[3] (Ciconia episcopus) är en cirka 85 centimeter hög art i familjen storkar inom ordningen storkfåglar.[4]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Ullhalsstork är en stor fågel som i snitt mäter mellan 85-90 cm på höjden. Den är övervägande svart förutom den ulliga vita nacken och nedre delen av buken som även den är vit. Täckvingarna är glansigt mörkgröna, bröst och mage lätt lilatonade. Ungfåglar är blekare versioner av vuxna individer.

Utbredning, biotop och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Ullhalsstorken är en tropisk art som häckar i Afrika, men även i Asien från Indien till Indonesien. Den är en stannfågel som häckar i trädklädda våtmarker.

Den brukar delas in i tre underarter:[4]

  • C. e. microscelis – Afrika. Har ett helsvart huvud.
  • C. e. episcopusAsien från Indien till norra Malackahalvön. Denna underart skiljer sig på att dess huvud är mestadels vitt med ett mörkare område runt ögonen.
  • C. e. neglecta – östra IndonesienJava och öarna i Wallacea

Birdlife International och IUCN urskiljer microscelis som en egen art, C. microscelis. IUCN hotkategoriserar de två var för sig, C. microscelis som livskraftig och C. episcopus (inklusive neglecta) som sårbar.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

Ullhalsstorken är en bredvingad fågel som utnyttjar termiska uppvindar för långdistansflygningar. Som alla storkar så flyger den med nacken utsträckt. Den återfinns ofta i par eller i mindre grupper i närheten av vatten, där de vandrar långsamt på marken i jakt på sitt byte. Bytet, liksom hos de flesta av dess nära släktingar, består av grodor, ödlor, ormar och stora insekter och andra evertebrater. Afrikanska fåglar rapporteras vara attraherade av bränder.

Ullhalsstorken bygger ett stort bo av pinnar i ett träd i skogen och lägger 2-5 ägg. Det är en ovanligt tystlåten stork, men vuxna individer hälsar varandra med klappande näbbar när de möts vid boet.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Ullhalsstorken är en av de arter som omfattas av Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Ciconia episcopus Från: IUCN 2014. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3 www.iucnredlist.org. Läst 2015-02-01.
  2. ^ ITIS - Cicionia episcopus[död länk] Läst 20060902.
  3. ^ Sveriges ornitologiska förening (2014) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2015-01-01
  4. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2014) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 6.9 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-01-01

Externa länkar och litteratur[redigera | redigera wikitext]