Egentliga storkar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Egentliga storkar
Ciconia ciconia juv small.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Storkfåglar
Ciconiiformes
Familj Storkar
Ciconiidae
Släkte Egentliga storkar
Ciconia
Vetenskapligt namn
§ Ciconia
Auktor Brisson, 1760
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om fåglar med

Egentliga storkar (Ciconia) är ett släkte i familjen storkar av ordningen storkfåglar. Sju arter är kända, varav en, maguaristork, finns i Sydamerika.

De egentliga storkarna är stora fåglar, vanligen 100 centimeter höga med vingspann på 180 centimeter och med långa tjocka näbbar. De har mer varierad fjäderdräkt än andra storkar, men flera arter har svarta fjädrar på överdelen av kroppen och vingarna, samt vit buk och vingundersida. Ungfåglarna är blekare, brunare versioner av de vuxna individerna.

De egentliga storkarna bildar par som håller samman hela livet. Typiskt bygger de stora bon av pinnar i träd, men åtminstone tre arter har dokumenterats bygga bon på mänskliga byggnader. Den sydamerikanska maguaristorken bygger bon på marken.

Liksom de flesta storkar, men i motsats till hägrar, så flyger de egentliga storkarna med halsen utsträckt. Då de kräver termiska uppvindar, som ju enbart bildas över land, för långdistansflygning, så finns det få vägar tillgängliga för de flyttande arterna vit stork och svart stork till häckningsplatserna i Europa. De kan därför ofta ses vid Gibraltarsund och Bosporen.

Genom sin raka, kägellika näbb med en inskärning bakom spetsen och sitt befjädrade huvud skiljer de sig från övriga släkten i familjen. Vidare är bara ett band på varje sida om hakan samt ögontrakten nakna.

Det finns egentliga storkar över hela världen, med undantag av Nordamerika och polartrakterna.

Marabustorkens Domän "Eukaryoter" tillhör stam, Ryggsträngsdjur, i ordningen Storkfåglar, "Ciconiiformes" och familj (Ciconiidae) och släkte (Krävstorkar)

(Leptoptilos) Art L. crumenifer'

Maraboustork

Arter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar och källor[redigera | redigera wikitext]