Ultimate

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En Ultimate-match.

Ultimate är en lagsport som spelas med frisbee både inomhus och utomhus. Sporten har sina anor från början av 1900-talet och studenter vid Yale University som kastade disc. I mitten av 1900-talet började frisbeen massproduceras. År 1967 introducerades de första idéerna för hur en ultimatematch skulle gå till och 1975 spelades den första ultimateturneringen[1].

Spelet[redigera | redigera wikitext]

Inomhus spelas frisbeematcherna med fem spelare på plan i varje lag och utomhus med sju. Mål gör man genom att fånga frisbeen inom de målzoner som finns på kortsidorna. När man håller i frisbeen får man endast rotera runt en roteringsfot som i basket och passa vidare till en annan spelare. Frisbee är en väldigt snabb sport där explosivitet, spänst och uthållighet är viktiga egenskaper.

Ultimate är en sport utan domare som bygger på fair play. Det är spelarna själva som agerar som domare. Reglerna är få för att undvika att spelare inte kommer överens. De mest väsentliga reglerna är att när du håller i frisbeen får du endast rotera. Frisbeen får inte ryckas ur händerna på någon och tacklingar är inte tillåtna på den som har frisbeen.

Sporten är som störst i USA och Kanada. I Europa är den tämligen utspridd och i Sverige finns flera bra lag. De svenska utomhusmästerskapen har på herrsidan de senaste åren dominerats av Skogshyddans FK (Göteborg), Viksjöfors IF, Carnegie USC (Göteborg), KFUM Örebro. Skogshyddan vann även klubblags-EM 2001 i Prag, Tjeckien. FGFF(Frövi) vann Junior-SM både inomhus och utomhus 2009.

I landslagssammanhang ligger Sverige i topp fem både på herr- och damsidan. VM anordnas vart fjärde år. Ultimate är en av de sporter som gärna vill bli en av OS-sporterna. Sporten erkändes av IOC 2015[2]. För detta krävs dock att sporten blir mer utbredd i Asien, Afrika och Sydamerika.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det första kända tillfället då någon kastat en ”disc” var av några universitetsstudenter på Yale University i USA i början av 1900-talet ”History of Ultimate”. http://www.wfdf.org/index.php?page=history/ultimate.htm. Läst 17 januari 2010. 

Yales universitetsområde låg i närheten av ”Frisbie Pie Company”, ett företag som sålde pajer i metallformar. Dessa formar visade sig ha god svävförmåga och blev en kul grej för ungdomarna att leka med. Den numera vanliga aktiviteten att ”kasta frisbee” var fortfarande en relativt okänd idé fram till att den frisbee vi idag känner till: frisbeen av plast. Den uppfanns av Fred Morrison 1948 och blev mer populär då den visade sig kunna flyga bättre och längre än de tidigare formarna av trä och metall. Denna uppfinning började sedan massproduceras av leksaksföretaget Wham-O toy company år 1951. Vid detta tillfälle hette det däremot inte frisbee eller disc. Företaget valde att kalla sin produkt för ”Pluto Platter”. År 1954 anordnades den första tävlingen med en frisbee när studenter från Dartmouth universitetet i USA organiserade en turnering i den sport som idag kallas för ”guts”.

År 1955 bytte Wham-O namn på produkten och kallade den för frisbee istället. Detta på grund av att man saknade rättigheterna att kalla den för detta tidigare, men då pajföretaget ”Frisbie Pie Company” lagt ner sin produktion 1954 kunde Wham-O ta tillbaka det namn som verkade mer passande: frisbee.

Uppkomsten av spelet ultimate, eller ultimate frisbee som den också är känd för, startade efter att det mekaniska patentet för frisbee, av Ed Headrick 1966, blev godkänt.

Joel Silver och andra på Columbia High School i Maplewood, USA, introducerade den första idén för hur en ultimatematch skulle gå till för skolans elevråd 1967. Den första kända matchen som spelades spelades mellan skolans elevråd och de som jobbade på skoltidningen. Skoltidningens lag vann den matchen. Matchen spelades dock utan sidlinjer, och hade endast målzoner. Matcherna fortsatte även året efter och spelades efter skoltid på skolans parkeringsplats. Efter att ha spelat ett antal matcher uppdaterades reglerna av en student vid namn Buzzy Hellring och senare av Silver och John Hines. Den första matchen som spelades utanför Columbia High School var en skolmatch mellan Columbia High School och Milburn High år 1970. Matchen spelades utan tidstak eller ”försten till”-regel, så matchen slutade 43-10 med vinst för Columbia High School. Efter detta skapades flera skollag på andra skolor i området, och studenter som gått ut high school tog med sig idén till sina nya universitet och högskolor.

Den första ultimateturneringen spelades 1975 och hade 8 deltagande lag. Man spelade fortfarande på asfaltparkeringar. Vinnande lag blev Rutgers.

Ungefär samtidigt spred sig sporten till Europa och Asien. Det svenska frisbeesportförbundet (SFF) skapades 1974, det japanska frisbee disc förening 1975 och det Australiska FDA 1976. Belgiens och Österrikes förbund skapades 1977. Finlands och Danmarks förbund skapades 1978, och det internationella ”Ultimate Player Association”(UPA) skapades 1979. Samtidigt uppdaterades reglerna för spel utanför parkeringsplatser.

Det första europeiska mästerskapet hölls i Paris 1980 med en mängd länder deltagande. Finland placerade sig då etta, England tvåa och Sverige trea.

Fair play[redigera | redigera wikitext]

Fair play betyder, fritt översatt från engelskan, schyst spel.

Fair play är ett väsentligt begrepp inom sporten. Begreppet innebär inom denna sport att ansvaret att spela schyst ligger på den enskilde spelaren, eftersom det inte finns några domare. Ultimate är en av få lagsporter där man litar till sportsmannaandan snarare än till en domare. Bedömningsskalan ser ut såhär:

6 - Perfekt/lysande fair play; Laget kan inte på något sätt kritiseras för sitt beteende. Dessutom har laget gett motståndaren fördel i ett avgörande läge av matchen. Laget är ett mycket bra föredöme för andra lag.

5 - Föredömlig fair play; Laget kan inte på något sätt kritiseras för sitt beteende. Laget är ett bra föredöme för andra lag.

4 - Mer än godkänd fair play; Laget kan kritiseras för sitt beteende vid någon enstaka incident. I övrigt uppträdde laget mycket väl. Laget är ett föredöme för andra lag.

3 - Knappt godkänd fair play; Laget kan kritiseras för sitt beteende vid några tillfällen. I övrigt uppträdde laget väl. Laget är inte ett riktigt bra föredöme för andra lag.

2 - Underkänd fair play; Laget kan kritiseras för sitt beteende vid många tillfällen. Laget har inte uppträtt väl. Laget är ett dåligt föredöme för andra lag.

1 - Oacceptabel fair play; Laget har gjort sig förtjänt av allvarlig kritik vid många tillfällen. Laget har uppträtt oacceptabelt. Laget har visat sig vara ett mycket dåligt föredöme för andra lag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BBC, A. (13 juli 2015). ”Ultimate. The First Four Decades”. Ultimate History, Inc 2005: Los Angeles, CA, USA. https://ultimatehistory.com/. Läst 10 juni 2018. 
  2. ^ ”'Ultimate Frisbee' recognised by International Olympic Committee”. BBC News World. 13 juli 2015. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-33752105/. Läst 10 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]