Unga Astrid

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Unga Astrid
GenreBiografisk film
Drama
RegissörPernille Fischer Christensen
ProducentLars G Lindström
Anna Anthony
Maria Dahlin
ManusPernille Fischer Christensen
Kim Fupz Aakeson
SkådespelareAlba August
Maria Bonnevie
Magnus Krepper
Trine Dyrholm
Henrik Rafaelsen
Björn Gustafsson
Maria Fahl Vikander
Sofia Karemyr
Maria Alm Norell
Lars Väringer
Eric Ericsson
Li Brådhe
FotografErik Molberg Hansen
Speltid123 min
LandSverige Sverige
Danmark Danmark
SpråkSvenska, Danska
Budget49 miljoner SEK
IMDb SFDb

Unga Astrid (danska: Unge Astrid) är en dansk-svensk dramafilm som är en fri tolkning av författaren Astrid Lindgrens ungdomsår. Filmen hade svensk premiär den 14 september 2018. Manus är skrivet av Pernille Fischer Christensen och Kim Fupz Aakeson.

Huvudrollen spelas av Alba August och i andra roller ses även Maria Bonnevie och Björn Gustafsson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på händelser i den svenska författaren Astrid Lindgrens liv som ung.

En äldre Astrid Lindgren öppnar brev som är skickade av barn från hela världen. I ett brev frågar ett barn hur hon kan skriva så bra om hur det är att vara barn när det var så länge sedan hon var det själv. Den äldre Astrid Lindgren blickar då tillbaka till sina ungdomsår i Småland.

En ung Astrid får jobb som assistent på Vimmerby Tidning där hon inleder en kärleksrelation med sin mycket äldre chef, Reinhold Blomberg. Hon upptäcker snart att hon är gravid. Reinhold Blomberg ligger i skilsmässa och kan därför inte skriva på faderskapet då det finns en risk att han hamnar i fängelse. Astrid åker då till Köpenhamn där hon inte behöver ange faderns namn och föder barnet Lars i hemlighet. Barnet får tillbringa sitt första år hos en dansk fosterfamilj i väntan på att Astrid och Reinhold kan gifta sig. Berättelsen är sedan en tolkning på hur en ung kvinna bestämmer sig för att följa sitt hjärta och kämpa mot samhällets normer under 1920-talet i Sverige.[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

[2]

Debatt och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Karin Nyman, dotter till Astrid och Sture Lindgren, har riktat kritik mot filmen om hennes mor. Hon menar att Astrid Lindgren skulle ha känt ovilja inför en sådan film. Att den perioden i hennes liv och relationen med Reinhold Blomberg, sonens födelse och fosterhemsvistelse var något privat som inte behövde sättas fokus på. Karin Nyman jämför med biografiska filmer om Winston Churchill eller Björn Borg. Där har man fokuserat på vad de åstadkommit i livet snarare än av personens mest intima privatliv.[3]

Regissören Pernille Fischer Christensen har bemött kritiken genom att säga att hon inte är den första att berätta om författarens tidiga liv och att Astrid Lindgren har varit en viktig del av svensk historia som kvinnlig förebild. Pernille Fischer Christensen säger att hon och manusförfattaren Kim Fupz Aakeson gjort research på Astrid Lindgrens unga liv i många år och strävat efter att hålla sig så nära fakta som möjligt.[3] Pernille Fischer Christensen menar att det alltid är en avvägning av vad som är etiskt försvarbart och att de varit medvetna om detta.[4]

I en intervju med Aftonbladet sade producenten Lars G Lindström att Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman bjöds in till dialog kring filmen men att hon tackade nej.[5]

Betyg
Aftonbladet 4
Dagens Nyheter 4
Expressen 3
Filmtopp 3
Göterborgs-Posten 3
Moviezine 3
Nöjesguiden 2
P4 Björns Filmguide 3
SR Kulturnytt 3
Svenska Dagbladet 3/6
SVT Kulturnyheterna 3
Sydsvenskan 2
TT 3
TV4 Nyhetsmorgon 3
Västerbottens-Kuriren 3

[2]

Utmärkelser och priser[redigera | redigera wikitext]

Unge Astrid nominerades i sex kategorier på Guldbaggegalan 2018. Filmen vann ingen av kategorierna.

[6][2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Unga Astrid”. https://www.filminstitutet.se/globalassets/2.-fa-kunskap-om-film/filmpedagogik/filmhandledningar/filmhandledningar-pdfer/unga-astrid.pdf. Läst 13 mars 2019. 
  2. ^ [a b c] ”Unga Astrid (2018) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=77270. Läst 12 mars 2019. 
  3. ^ [a b] Stina Jofs. ””Astrid hade sagt nej, ett absolut och rungande nej.””. Vi. http://www.vi-tidningen.se/astrid-hade-sagt-nej-ett-absolut-och-rungande-nej. Läst 11 september 2018. 
  4. ^ ”Unga Astrid sprungen ur kärlek”. Skånska Dagbladet. 13 september 2018. https://www.skd.se/2018/09/13/unga-astrid-sprungen-ur-karlek/. Läst 13 mars 2019. 
  5. ^ ”Astrids dotter kritisk till filmen om mamman”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/6nALyz. Läst 13 mars 2019. 
  6. ^ ”Vinnare 2018” (på amerikansk engelska). Guldbaggen 2018. https://guldbaggen.se/nominerade/. Läst 12 mars 2019.