Upprop

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Med ett upprop avser man dela in en mängd i två grupper: Närvarande eller frånvarande.

Upprop är ett sätt att undersöka närvaro och frånvaro bland människor i en grupp.

Den undersökta gruppen dikotomiseras till två mängder:

  • De som är närvarande
  • De som är frånvarande

Systemet är vanligt exempelvis i skolor, fängelser och vid vissa formella möten där namn ifrån en lista läses upp högt och de deltagande bekräftar sin närvaro när deras namn läses upp. I skolan förekommer uppropet på läsårets första dag.

Offentliga namninsamlingar[redigera | redigera wikitext]

Ofta kallas offentliga namninsamlingar, eller appeller, för "upprop". De kan presenteras i formen av ett öppet brev. I kvällspress kallas det ibland för ett "uppror" även i de fall då publiceringen av insamlade namn spelar en betydande roll.

När det är fråga om en namninsamling kan ordet "upprop" i många fall vara missvisande eftersom det inte är frågan om att tillförlitligt dikotomisera en grupp. En utebliven underskrift behöver inte för den sakens skull betyda att någon är emot ställningstagandet. En utebliven underskrift kan bero på att en person håller med i vissa, men inte alla delar, eller att personen inte blivit tillfrågad att skriva under. Att ställa någon tillsvars för en utebliven underskrift i ett sådant "upprop" är ett argumentationsfel som kallas falsk dikotomi.

Några uppmärksammade offentliga upprop:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TT. Alicia Heimersson. "127 författare bojkottar Bokmässan", svd.se, 21 april 2017. Åtkomst den 6 maj 2018.