Uppsala Musikklasser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppsala Musikklasser
Uppsala Music Classes
umkhöst.jpg
SkoltypGrundskola
Musikskola
OrtSverige Uppsala
LänUppsala
LandSverige Sverige
Grundad1982
ÄgareStiftelsen Uppsala Musikklasser
Antal elever519
Antal lärare40
RektorAnders Ericson
Webbplatshttp://www.uppsalamusikklasser.se/

Uppsala Musikklasser är en fristående grundskola för sång- och ensemble-intresserade i årskurs 3-9 i Uppsala. Skolan startade 1982 och drivs av en stiftelse, Stiftelsen Uppsala Musikklasser.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Skolform[redigera | redigera wikitext]

Uppsala Musikklasser grundades 1982 och 1994 startade den första orkesterklassen i årskurs 7. Från och med höstterminen 2009 började orkesterklasserna i årskurs 6.[1]

Lokaler[redigera | redigera wikitext]

Uppsala Musikklasser startade i Vaksalaskolan av en föräldraförening men flyttade kort efter det till Domarringens Skola och Tunabergsskolan. I slutet av 90-talet gjordes föräldraföreningen om till en stiftelse, Stiftelsen Uppsala Musikklasser och i mitten av 2001 började man överväga tanken om att flytta Uppsala Musikklaser, eftersom Domarringens Skola skulle byggas om och efter det inte ha plats för någon annan skola i lokalerna än just Domarringens Skola.

År 2002 var det beslutat att skolan skulle flytta till byggnaden Balder i väntan på att få flytta in permanent i byggnaden Nanna, efter att dess renovering skulle vara klar. Detta passade sig utmärkt för Uppsala Musikklasser som ville ha ett mer centralt tillhåll.[2] Skolan bytte då namn till Balderskolan och blev mer eller mindre känd som Nanna-Balder Skolan eftersom den använde några delar av Nannas lokaler redan innan renoveringen var klar.

Efter att renoveringen av Nannaskolans lokaler var klar, som kostade 82 miljoner kronor, vägrade skolan flytta in till lokalerna eftersom skolan ansåg att de var för trånga och små och samtliga lärare inte fick några arbetsrum. Skolan ville därför stanna kvar i Balder där de hade varit i sju år, men fick sedan flytta till Gamla lärarseminariet eftersom lokalerna i Balder skulle vara till för vuxenutbildning på sommarlovet.[3] Skolan byter då tillbaka sitt namn till Uppsala Musikklasser och blir också i stället en friskola.[4]

Aktiviteter och traditioner[redigera | redigera wikitext]

Vårkonsert[redigera | redigera wikitext]

Uppsala Musikklasser har varje år som tradition en konsert i aulan i Universitetshuset för att välkomna våren. Efter ombyggnad har konserten ägt rum i Uppsala konserthus Den första vårkonserten hölls redan andra skolåret med hjälp av Adolf Fredriks Musikklasser, och året därpå hölls vårkonserten självständigt och har fortsatt så i alla år. År 2011 deltog Veronica Maggio i vårkonserten, som en före detta elev i Uppsala Musikklasser. Även ensembleklasserna har en årlig vårkonsert i Missionskyrkan eller på Uppsala konserthus

Luciakonsert[redigera | redigera wikitext]

Varje Lucia har Uppsala Musikklasser två konserter i Domkyrkan i Uppsala tillsammans med Katedralskolan.

Julkonsert[redigera | redigera wikitext]

Varje år, i december något efter Luciakonserten hålls en Julkonsert i Uppsala korskyrka av ensembleklasserna i Musikklasserna.

Föreningsliv[redigera | redigera wikitext]

På Uppsala Musikklasser finns följande föreningar:

UMK:s Elevkår[redigera | redigera wikitext]

UMK:s Elevkår verkar på Uppsala Musikklasser och är medlem i Sveriges Elevråd. Kåren styrs självständigt av skolans elever i ÅK 6-9 och arbetar för elevernas och skolans bästa. Från början var föreningen ett elevråd och kallades UMK:s Elevråd, men efter föreningens årsmötet 2015 ombildades rådet till en kår och bytte där med namn till UMK:s Elevkår. Skolan har även ett elevråd för eleverna i ÅK 3-5.

MIF[redigera | redigera wikitext]

MIF (Musikklassernas Idrottsförening) var tidigare ett fristående utskott till UMK:s Elevkår. MIF anordnade evenemang anknutna till sport. Fram till 2014 anordnade MIF tillsammans med Katarinaskolans Elevkår det årliga sportevenemanget Den stora striden. MIF lades ned under 2016.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]