Hoppa till innehållet

Ur (runa)

Från Wikipedia
Namn Urgermanska Fornengelska Fornnordiska
*ūruz / *ūrą ūr ȳr úr stungen úr
uroxe” / ”vatten uroxe ? ur(väder) / slagg
Fuþark Äldre Anglofrisisk Yngre Stungna
24-typig fuþark 28/33-typig fuþorc 16-typig fuþark
Ordningsföljd 2 2 27 2₁ 2₂
Ätt Tyrs ätt 1:a ätten 4:e ätten 1:a ätten
Form
Unicode
U+16A2
Runic Letter
Uruz Ur U

U+16A2
Runic Letter
Uruz Ur U

U+16A3
Runic Letter
Yr

U+16A2
Runic Letter
Uruz Ur U

U+16A4
Runic Letter
Y
HTML ᚢ
ᚢ
ᚢ
ᚢ
ᚣ
ᚣ
ᚢ
ᚢ
ᚤ
ᚤ
Translitteration u u y u y
Transkription u, ū u, ū, o y u, o, y, ö
w / v
y, ö
v
IPA [uː] [uː] [yː] [uː]
[øː]
[yː]
[œː]
[v]
[w]
[yː]
[øː]
[v]

[ur] är den andra runan i futharkerna, återfunnen i äldre futharken, anglofrisiska futharken och yngre futharken, samt i de medeltida runorna. Det motsvaras i det latinska alfabetet av bokstaven u men bär även andra ljudvärden, särskilt i yngre futharken, där det motsvarar vokalerna: u, o (/u/), y och ö, samt konsonanterna: v (/v/) och w (/w/) i det svenska alfabetet. Alternativa ljudvärdet /v/ delades även med runan [fyr].

Ursprunget för runan är oklart. Det förekommer redan på det äldsta runfyndet, Svingerudsstenen, vilken daterats till runt första århundradet efter Kristus (ca. 25–120 e.Kr.). Runan uppträder också som 16:e bokstaven i det gotiska alfabetet (𐌿).

ᚣ [yr] – anglofrisiska runraden

[redigera | redigera wikitext]

Den anglofrisiska futharken hade en modifierad ᚢ-runa där ett vertikalt friliggande streck placerats i runans innandöme: [yr], vilken höll ljudvärdet /y/ och motsvarade bokstaven y i det latinska alfabetet.

Dess position i den anglofrisiska runsekvensen skiljer sig mellan källor och standardiserades förmodligen aldrig, men idag är den generellt placerad på position 27.

ᚤ [stungen ur] – stungna runraden

[redigera | redigera wikitext]

På 1000-talet infördes en ny skrivregel för yngre futhark i form av stungna runor, vilket innebar att prickar (”sting”) kunde läggas till på runor för att ange ett sekundärt ljudvärde.

[stungen ur] bar i första hand ljudvärdet /y/ och motsvarar bokstaven y i det latinska alfabetet, men den bar också ljudvärdet för ö (/œ/) och stundom v (/v/), det senare delat med [stungen fyr]. Under denna sena yngre Futhark-period bars ljudvärdet /y/ även synonymt av runan [yr], eftersom dess tidigare ljudvärde, /ʀ/, gavs till runan (reið). I det följande medeltida runalfabetet täcktes ljudvärdet /œ/ av en egen runa, en omvänd [oss].

Stungna runor är inte separata runor från sin grundform i futharksekvensen och har därmed samma ordningsföljd som sin omodifierade motsvarighet. I det medeltida runalfabetet, som följer den latinska sekvensen, har de istället positionen för sin motsvarande latinska karaktär.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Ur (rune), 22 juli 2024.